Lesvormen

Ervaar de verscheidenheid aan Lotuszen lessen

Lesvormen

Ervaar de verscheidenheid aan Lotuszen lessen

Onderzoek de verschillende lesvormen die worden geboden aan Yoga en Pilates. Daarnaast geven wij niet alleen Yoga en Pilates, maar ook meer inspannende lesvormen als Yogadans, Qigong en Body & Mind Interval. Er is een groot verschil in lessen van inspannend tot ontspannend zowel voor lichaam als geest. Het doel is uiteindelijk hetzelfde; weer lekker in je vel zitten zowel lichamelijk als geestelijk. De weg ernaar toe is verschillend. Daarom bieden wij een veelheid aan yoga- en pilatesvormen. Welke lesvorm past bij jou? Het begint onderstaand met te onderzoeken welke lessen er zijn. Daarna het vooral te gaan ervaren en het tijd te geven. Het is geen quick fix. Soms voel je weerstand bij een bepaalde les. Dat kan interessant zijn. Kun je erbij blijven met je aandacht of zoek je toch naar een andere les? Geef jezelf de tijd voor deze zoektocht. De kunst is om goed afgestemd te raken op je eigen lijf en die lessen te volgen die je nodig hebt op dat moment.

 

Lesopbouw
Een les duurt 60 minuten. De lessen beginnen met een korte aandachtsoefening, meditatie of grondingsoefening. Daarna volgen vaak vooroefeningen met een ademhalingstechniek. Deze oefeningen brengen je tot rust en zo kun je met volle concentratie en voldoende stabiliteit beginnen aan de les. Dan start de specifieke les. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning of meditatie van 10 minuten waarin je begeleid wordt om je lichaam volledig te ontspannen en je gedachten te kalmeren.

Balans bij Lotuszen
Hatha Yoga

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de meest beoefende yogavorm in het Westen. Hatha Yoga is een open stroming, zonder duidelijke oprichter of goeroes. Ieder kan er het zijne/hare in vinden. Het is een lichamelijke vorm van yoga waarbij de oefeningen gekoppeld worden aan de ademhaling. In een les Hatha Yoga worden diverse vooroefeningen en dynamische- en statische asana’s afgewisseld. Doel is om het lichaam in balans te brengen en de spieren en bindweefsel soepel te maken. Tussendoor is er ruimte voor navoelen en bewust worden. Daarnaast komen ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en meditatie aan bod. 

Hatha Yoga heeft effect op het fysieke lichaam maar werkt ook in op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.
Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers.
In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar lichaamsdelen te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. De basis van Hatha Yoga
De Indiase wijsgeer Patanjali beschreef ruim tweeduizend jaar geleden in zijn Yoga sutra's acht verschillende stadia van yoga: leefregels over hoe je een zinvol leven kunt leiden. Zo gaat het eerste voorschrift, yama, over je ethische normen en het tweede, niyama, over zelfdiscipline. Het derde en het vierde stadium, asana en pranayama, zijn het meest praktisch en vormen samen de hoofdingrediënten van Hatha Yoga. Asana staat voor lichamelijke oefening, pranayama voor beheersing van de ademhaling.

Yoga en Pilates

Yoga en Pilates

Kun je niet kiezen tussen Yoga en Pilates? Dat hoeft in deze les ook niet. Het beste van beide in één les. Pilates is vooral gericht op het verbeteren van de kernspieren. Het werkt versterkend. Hierdoor voel je je sterk, fit, krijg je meer spierkracht en een betere houding. Yoga is meer op innerlijke rust gericht. Yoga is een lifestyle, waarbij Pilates meer op een work-out gericht is. Beide zijn body & mind gericht en zorgen voor het verminderen van stress en het verhogen van flexibiliteit, kracht, controle over het lichaam en uithoudingsvermogen. Bij beide is er veel aandacht voor de adem. Het werkt net alleen even anders. Bij Pilates overheerst het fitness component; Pilates lessen focussen op kracht, het trainen van de kernspieren, het controleren van je lichaam en flexibiliteit waarbij de aandacht gericht is op het versterken van je kern. Pilates is meer naar buiten gericht. Je probeert hier de oefening totaal te beheersen en je probeert de oefeningen zo precies mogelijk na te doen. 

Bij Yoga is er geen precieze structuur aanwezig waar je aan moet voldoen.  Het gaat om je eigen ervaring en onderzoekt je eigen mogelijkheden. Elke asana (=houding) heeft een op zichzelf staande betekenis en een eigen doel. 

Ontdek wat bij je past.

Yin Yoga

Yin yoga

Yin yoga is een rustige en langzame manier van Yoga beoefening. Doordat houdingen lang worden aangehouden zullen je spieren en bindweefsel steeds dieper tot ontspanning komen.
De energie kan hierdoor beter gaan stromen wat een heilzame invloed heeft op je lichaam waardoor je makkelijker herstelt en genezingsprocessen worden bevordert.

Inmiddels heeft de topsport Yinyoga ontdekt en wordt deze door verschillende sporters als aanvullende training gebruikt. Yinyoga is echter goed voor iedereen en kan door iedereen op zijn/haar eigen niveau beoefent worden.

Of je nu bent; jong of oud, dik of dun, wel of geen conditie hebt, lenig of een stijve hark bent.

Yinyoga kan daarnaast preventief ingezet worden om de eventuele gevolgen van te weinig en/of eenzijdige beweging, ( bijv. arbeid in een zittende houding of veel achter de computer of in de auto te zitten) te compenseren.

Yinyoga heeft daarnaast een rustgevend en meditatief effect waardoor je beter bestand zult zijn tegen de hedendaagse hectiek en de vele dagelijkse prikkels.

Yoga Long Covid

Long Covid en Yoga

Zeven op de tien volwassenen die langdurige klachten hebben overgehouden aan een coronabesmetting zeggen niet of minder te kunnen werken, aldus een bericht op nu.nl.

Heb je Corona gehad en heb je nog steeds last van kortademigheid, benauwdheid, slecht slapen, weinig energie of extreme vermoeidheid? Dan heb je waarschijnlijk Long Covid. Ook als je niet in het ziekenhuis bent beland, kan het zijn dat je na maanden nog last hebt van klachten.

Onderzoek door artsen van het Amsterdam UMC en het Radboudumc wijst uit dat bij Long Covid-patiënten het middenrif ernstig is aangetast. Het zijn niet (meer) de longen zelf, maar de belangrijkste ademspier die is verzwakt. Daardoor is een gezonde, diepe, diafragmale adem niet meer mogelijk. De schade aan het middenrif is te vergelijken met wat men ziet bij mensen met een vergevorderde spierziekte.

Het resultaat van een beschadigd middenrif: een hoge ademhaling, een gespannen gevoel (fysiek en mentaal) en een gebrek aan energie. Een loopje van de woonkamer naar de keuken kan dan voelen als een halve marathon.

Het goede nieuws is: er is iets aan te doen! Je kunt je middenrif versterken door middel van ademoefeningen en zo werken aan een gezonde ademhaling. Vaak worden de ademoefeningen gecombineerd met zachte yogahoudingen en ontspanningsoefeningen. Want als je niet kunt ontspannen, kun je ook niet diep ademen.

Wees welkom bij de wekelijkse les. Meld je eerst aan voor een intakegesprek. 

Herstel Yoga

Herstel Yoga

HERSTELYOGA bij ziekte | Vanaf dinsdag 21 maart starten we met wekelijkse lessen Herstelyoga voor mensen die herstellen van de gevolgen van Long Covid, chronische ziekte, kanker of stress/burn-out.
De mind-body technieken uit (aplomb) yoga, ademtherapie, meditatie en mindfulness. We gebruiken zachte houdingen en bewegingen uit aplomb yoga voor meer ontspanning en soepelheid. Ook doen we oefeningen vanuit restoratieve yoga en nidra yoga om het lichaam meer te ontspannen. Er is veel persoonlijke aandacht. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Er is veel aandacht voor het gezonde deel van het lichaam (en geest).
Deze les is geschikt voor deelnemers:
    * met een chronische ziekte;
    * met (long) Covid of adem- of spanningsgerelateerde
       klachten;
    * met kanker;
    * die te maken hebben met vermoeidheidssyndroom;
    * met burn-out of overspannenheid;
    * met slapeloosheid;
    * met langdurige gezondheidsklachten en de kwaliteit van het
       leven willen verbeteren.
Tijd: 18.00 - 19.00uur in het Cultuurhuis Stadshagen,
op de derde verdieping.
Meer info?
Stuur een mail naar support@lotuszen.nl.
Docent: Cynthia

Lu Jong Healing Yoga

Lu Jong Healing Yoga

Lu Jong bevordert heling door evenwicht te brengen in lichaam, adem en geest

Lu Jong is een oeroud Tibetaans systeem van bewegingen en ademhalingen ter bevordering van gezondheid en geluk. Het wordt ook wel Healing yoga genoemd. De Lu Jong die bij LotusZEN wordt aangeleerd, is afkomstig van de overdrachtslijn van Tulku Lobsang. Tulku Lobsang is een Tibetaanse lama en arts, afkomstig uit Amdo in Oost-Tibet.
Lu Jong zijn eenvoudige bewegingen die door iedereen uitgevoerd kunnen worden, en waarvan het effect al heel snel voelbaar is. Lu Jong is zeer waardevol omdat het gelijktijdig werkt op alle dimensies van ons welzijn. De praktijk van Lu Jong brengt fysieke gezondheid, verhoogt lichaamsbewustzijn, maar men traint ook de geest: de focus verbetert en verstorende gedachten worden stilgelegd. Door het uitvoeren van deze reeks dynamische fysieke bewegingen gecombineerd met een correcte ademhaling en een interne focus kan men een diepe interne balans bereiken.

In het Tibetaans betekent Lu= “lichaam” en Jong betekent “training of transformatie”.
Lu Jong komt uit de Tantrayana traditie van het Tibetaanse Boeddhisme. In Tantrayana wordt het lichaam beschouwd als het voertuig voor ontwikkeling en transformatie van het zelf. Daardoor is het lichaam een weg naar verlichting. Door gebruik van het lichaam en de training ervan tot een toestand van zuiverheid kan men het hele lichaam zelf transformeren: lichaam, spraak en geest. Dit vormt een voorbereiding op diepere en meer subtiele praktijken. Wanneer we deze drie onzuivere delen van onszelf kunnen transformeren, kunnen we het diamanten vajralichaam bereiken en absoluut geluk ervaren.

Voordelen voor de fysieke gezondheid

Het meest onmiddellijke doel van deze bewegingen is de verbetering en het behoud van onze gezondheid. Door regelmatig de praktijk van Lu Jong uit te oefenen heeft men meer weerstand tegen ziekte. Men verkrijgt een grotere algemene kracht, een beter immuunsysteem, uithoudingsvermogen en kracht. Bij een intense praktijk worden onze zintuigen krachtiger. We zien en horen beter, en onze gevoeligheid is scherper.

Tibetaanse Relax Yoga

Tibetaanse Relax Yoga

“Voor fysieke en emotionele gezondheid” 

Tibetaanse Relax Yoga bevat elementen van Hatha Yoga, welke is gebaseerd op eeuwenoude oosterse medische en meditatieve tradities. Beoefening van Tibetaanse Relax Yoga is een uitstekend middel om je fysieke en emotionele gezondheid, je vitaliteit en balans te bevorderen. Een uitgebreid en verfijnd stelsel van eenvoudige adem-, bewegings- en zelf-massageoefeningen brengt je in contact met de gewaarwordingen en sensaties die de basis vormen van een ontspannen, evenwichtig en gelukkig bestaan. Op subtiele en vaak verrassende wijze merk je hoe energie opnieuw gaat stromen en hoe fysieke, emotionele en mentale blokkades kunnen gaan smelten.

Voordelen en effecten

Ontspanning, laat de energie beter door je lichaam stromen, je voelt je beter en energieker, het voorkomt stress in je leven.

Voor wie

Tibetaanse Relax Yoga helpt stress te voorkomen en kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of conditie (vanaf 12 jaar). Tibetaanse Relax Yoga vormt ook een goede voorbereiding op meditatie.

Wat moet je meenemen

Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Kleding waar je je comfortabel in voelt. Wanneer je snel koude voeten hebt, raden wij aan sokken mee te nemen. Neem ook zeker wanneer je die hebt, je eigen yogamat mee en een deken. Deze hebben wij uiteraard ook ter leen, dus heb je dit niet dan geeft dat niets.

Yoga Dans

Yoga Dans

Yogadans is een heerlijke combinatie van beweging, dans, yoga, mindfulness, adem en meditatie. Bij het dansen laat je je leiden door je intuïtie en je lichaam. Je ontdekt je eigen bewegingen, je eigen dans, los van je gedachten en dagelijkse beslommeringen.

Yogadans is een heerlijke manier om je op te laden en te ontspannen. Yogadans is voor iedereen, van elke leeftijd, met elk lichaam en met of zonder danservaring. Voorheen heette dit Lotusdance.

Met invloeden uit de Afrikaanse dans, jazz, latin, maar ook Feldenkreis, intuïtieve dans, dansexpressie, in combinatie met zachte yogaflow en we eindigen met een heerlijke eindmediatie.

De les duurt 60 minuten.
De les is op blote voeten. Trek gemakkelijke kleding aan.

Doe je mee met een proefles Yogadans in het Cultuurhuis in Stadshagen?

Body en Mind Interval

Body & Mind Interval

Body & Mind Interval is een intervaltraining van 60 minuten. We combineren actieve elementen uit Pilates, Pump, Fitness, Coretraining en Aerobics met ontspanningstechnieken uit Mindfulness, Yoga, Progressieve Relaxatie, Autogene training en ademhalingstechnieken. 
Intensief bewegen telkens wordt afgewisseld met bewuste ontspanningsmomenten. Conditie, kracht, coördinatie, lenigheid, souplesse, snelheid maar ook balans en ontspanning. 
De laatste 10 minuten wordt namelijk afgesloten met een totale ontspanningsoefening. Je leert omgaan met stress en spanning in het dagelijks leven door het interval principe. Dit werkt door thuis. Body & Mind Interval traint op spierniveau en op hart-long niveau.
Deze combinatie maakt de les uniek.

Body & Mind Interval gebruikt geen ingewikkelde pasjes of choreografie en is hierdoor zeer laagdrempelig.
Het leukste is dat er wekelijks nieuwe muziek en lessen aangeboden worden
Body & Mind Interval streeft een gezondheidsideaal na. Body & Mind Interval gaat uit van het principe dat Body & Mind twee kanten zijn van dezelfde medaille, namelijk jouw gezondheid in perfecte balans. 

Voor wie is Body & Mind Interval ?
In principe voor iedereen die houdt van bewegen op muziek. 

Het is een wekelijkse les van 60 minuten.

Wat heb je nodig voor de les?
Een fitness/yoga matje, een handdoek, een bidon, kleine gewichtjes, een goed humeur!

Mindful Pilates

Mindful Pilates

‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Pilates-beoefening resulteert in een goede houding, grotere bewegingsvrijheid, fitheid en balans. Onze Pilates = -> Mindful Pilates geworden, nog meer nadruk op bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coordinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

Yoga & Qigong

Yoga & Qigong (small group)

Energie, inspiratie, balans, ontspanning, bewustwording

In deze les verbinden we Yoga met Qigong. Een kennismaking vanuit de Yoga naar Qigong. Een les waar max. 6 deelnemers mee kunnen doen, om zo extra aandacht te krijgen.
Onze docente heeft ruime ervaring in beide werelden.
Een unieke en bijzondere wekelijkse reis maak je met haar. 

Om te beginnen komt yoga uit India en Qigong uit China. In de Indiase leer spelen de 7 chakra’s een grote rol als energiepunten. In de Chinese leer zijn dat 3 belangrijke centra die men de ‘Dantian’ noemt.

Hoewel de uiteindelijke doelen veel overeenkomsten hebben, is de weg ernaartoe anders. Bij yoga ligt meer nadruk op de fysieke oefeningen, het rekken en strekken. Yoga oefeningen doe je meestal op een matje, er zijn veel liggende en zittende, statische oefeningen, waar je soms best lenig voor moet zijn. Yoga is dus iets meer fysiek en intern gericht.

Qigong is echt een energietraining. De bewegingen zijn klein en eenvoudig en doe je meestal staand. En dat kan overal.  De nadruk ligt bij Qigong op het laten stromen en reguleren van energie. Plus het verbinden met externe energiebronnen zoals de zon, maan, sterren, planten, bomen, je hart etc.

De les is geschikt voor iedereen, op elk niveau. Wil je extra aandacht en de diepte in je proces naar bewustwording, heling, energie en ontspanning? Meld je aan. 

Trek makkelijk zittende kleding aan.

Yoga
Pilates
Herstelyoga
Yoga Dans
Body & Mind Interval
Workshop

   Lesrooster Zwolle