Graag vast op de lijst?

Het is mogelijk om je aan te melden voor vast op de lijst.
Zo hoef je nooit meer je les te reserveren.
Let op! Wij adviseren dit alleen als je consequent komt.
Op het moment je niet kunt komen dien je altijd je af te melden.

 

 

 

 

Kies met je hart, je verstand is om keuzes te begrijpen niet om ze te maken

Vast op de lijst

Reserveer online een les

Lesvormen

Onderzoek de verschillende lesvormen die worden geboden aan Yoga en Pilates.
Er is een groot verschil in lessen van inspannend tot ontspannend zowel voor lichaam als geest. Het is dan ook belangrijk om te weten wat het verschil in lessen is om een goede keuze te kunnen maken wanneer je welke lessen gaat volgen. De kunst is om goed afgestemd te raken op je eigen lijf. Volg wat je nodig hebt op dat moment.

Wat is Tacoyo?

De Body & Mind interval groepsles op muziek.

Tacoyo staat voor de volgende elementen: Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met stress. Het is een intervaltraining van 75 minuten, waarbij intensief bewegen telkens wordt afgewisseld met bewuste ontspanningsmomenten. De laatste 15 minuten wordt afgesloten met een totale ontspanningsoefening. Je leert omgaan met stress en spanning in het dagelijks leven door het unieke golf principe. Dit werkt door thuis. Tacoyo traint op spierniveau en op hart-long niveau. Deze combinatie maakt de les uniek.

Tacoyo is een combinatieles en maakt gebruik van actieve elementen uit de Pilates, Bodypump, Fitness, Core, Aerobics en oefeningen uit de fysiotherapie praktijk.

Tacoyo maakt gebruik van de volgende ontspanningstechnieken: Mindfulness, Yoga, Progressieve Relaxatie, Autogene training en ademhalingstechnieken.

Tacoyo gebruikt geen ingewikkelde pasjes of choreo en is hierdoor zeer laagdrempelig.

Het maakt qua inspanning gebruik van het C.L.U.K.S principe (Coordinatie, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Kracht, Snelheid)

Het leukste is dat er wekelijks nieuwe muziek en lessen aangeboden worden!

TACOYO streeft een gezondheidsideaal na. TACOYO gaat uit van het principe dat Body & Mind twee kanten zijn van dezelfde medaille, namelijk uw gezondheid in perfecte balans. Vraag een proefles aan bij Lotuszen via: https://www.lotuszen.nl/proefles .

Wat is het doel van Tacoyo?

Het doel van Tacoyo is uw gezondheid in optimale balans te brengen via een Body & Mind groepsles waarbij werkelijk iedereen kan meedoen op eigen niveau en tempo.

Hieronder vindt u een aantal elementen die heel specifiek bij Tacoyo horen.

•Tacoyo gebruikt geen apparaten of moeilijke pasjes.
•U traint altijd op uw eigen niveau.
•Tacoyo verbetert uw houding, figuur, souplesse en vitaliteit.
•Tacoyo werkt stress reducerend, ook buiten de training heeft u hier baat bij.
•Tacoyo stimuleert de vetverbranding en het uithoudingsvermogen.
•Tacoyo is niet zweverig 
•Tacoyo gebruikt inspirerende muziek, maar een gevoel voor ritme is geen vereiste.
•Ook voor de geoefende sporter biedt Tacoyo voldoende uitdaging.

Wat is uniek aan Tacoyo?

Tacoyo verschilt volledig van Yoga en aanverwante Yoga achtige vormen zoals Body Balance (Les Mills)  of Club Yoga (Club Joy). Tacoyo maakt dankbaar gebruik van Yoga elementen binnen de training. Tacoyo maakt als Body & Mind les gebruik van het interval principe. Tacoyo richt zich veel meer op echte inspanning op hart-long -en spierniveau en mixt dit binnen een totaaltraining met diepe ontspanningsoefeningen.

De Tacoyo inspanningsoefeningen zijn een mix van:

•Core-training (houdingspieren)
•Pump elementen (Bodypump)
•Pilates elementen
•HIT elementen (high intensity training)
•en vooral totaalbewegingen (geen isolatie, maar het trainen van spierketens)

De Tacoyo ontspanningsoefeningen komen uit:

•Mindfulness
•Progressieve Relaxatie
•Autogene Training
•Ademhalingsoefeningen
•Yoga

Voor wie is Tacoyo?

In principe voor iedereen die houdt van bewegen op muziek. Over het algemeen is de doelgroep 35+.

Hoelang duurt de les?

65 minuten. Het is een wekelijkse les.

Wat heb je nodig voor de les?

Een fitness/yoga matje, een handdoek, een bidon, kleine gewichtjes, een goed humeur!

Wanneer wordt de les gegeven? En waar?

Elke ….. bij Lotuszen aan de Hasselterdijk 20K of een van onze andere locaties!

Aplomb Hatha yoga

Hatha Yoga Aplomb - Slow Down (rustige afbouw naar het weekend toe)

In de Hatha Yoga Aplomb - 'Slow down' lessen staat ontspannen bewegen centraal. De les verloopt in een flow van actieve en rustige oefeningen waarbij we staan, zitten en liggen. Er is veel aandacht voor je lichaamshouding en de ademhaling. Je leert te ontspannen in de beweging waardoor je stress en spanning afnemen. Door de oefeningen verbetert bovendien je lichaamsbewustzijn, neemt je algehele conditie toe en bouw je ook spierkracht op. Elke les wordt afgesloten met een eindontspanning. Na dit uur voel je je ontspannen en kun je het weekend goed ingaan.

De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

In deze les worden de asana’s aangeleerd in Amitabha-stijl; dat wil zeggen met aandacht voor de centrale as (Aplomb). Aplomb-yoga is ontwikkeld door Maartje van Hooft en is een methode om te komen toe stabiliteit, ontspanning en een gebalanceerde uitlijning. De methodiek helpt stabiliteit in je lichaam op te bouwen en van daaruit te ontspannen. Aplomb bouwt diepe stabiliteit op, ankert je energie-systeem en laat je thuiskomen in jezelf. De specifieke vooroefeningen van Aplomb-yoga helpen je om ingesleten spanningspatronen los te laten. Je leert het gevoel van ‘rusten in het bekken’ herkennen. En je gaat ervaren dat ‘het midden’ en je ‘eigen as’ alleen vanuit ontspanning en interne ruimte benaderd kunnen worden. Het is een proces dat je helpt landen in jezelf en thuiskomen in je lichaam.

Hatha Yoga heeft effect op het fysieke lichaam maar werkt ook in op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers. 

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar lichaamsdelen te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. 

Lesopbouw

Een les duurt 55 minuten.  Indien gewenst kun je na afloop een kopje Ayurvedische thee drinken in de lounge.
Effecten en voordelen
bevordert het lichaamsbewustzijn
meer concentratie, kalmte en souplesse
betere coördinatie en balans zowel fysiek als mentaal
versterkt de spieren en het zenuwstelsel
betere energiehuishouding en bloedcirculatie
meer plezier en verbinding met eigen kracht

Wat neem je mee?

Neem je eigen yogamat en kussens mee. Evt. zijn kussentjes en dekentjes aanwezig. Wel is het aan te raden om sokken of een trui mee te nemen voor de eindontspanning en comfortabele kleding te dragen. Eet uiterlijk een uur van te voren iets lichts en drink na de les een extra glas water of warme kruidenthee.

Hatha Yoga
Hatha Yoga is de meest beoefende yogavorm in het Westen. Hatha Yoga is een open stroming, zonder duidelijke oprichter of goeroes. Ieder kan er het zijne/hare in vinden. Het is een lichamelijke vorm van yoga waarbij de oefeningen gekoppeld worden aan de ademhaling. In een les Hatha Yoga worden diverse vooroefeningen en dynamische- en statische asana’s afgewisseld. Doel is om het lichaam in balans te brengen en de spieren en bindweefsel soepel te maken. Tussendoor is er ruimte voor navoelen en bewust worden. Daarnaast komen ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en meditatie aan bod. De basis van de Yoga is gebaseerd op Aplomb Yoga van Maartje van Hooft. Zie voor meer informatie: http://www.aplomb-yoga.nl/.

Hatha Yoga heeft effect op het fysieke lichaam maar werkt ook in op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers.
In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar lichaamsdelen te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. De basis van Hatha Yoga
De Indiase wijsgeer Patanjali beschreef ruim tweeduizend jaar geleden in zijn Yoga sutra's acht verschillende stadia van yoga: leefregels over hoe je een zinvol leven kunt leiden. Zo gaat het eerste voorschrift, yama, over je ethische normen en het tweede, niyama, over zelfdiscipline. Het derde en het vierde stadium, asana en pranayama, zijn het meest praktisch en vormen samen de hoofdingrediënten van Hatha Yoga. Asana staat voor lichamelijke oefening, pranayama voor beheersing van de ademhaling.

Lesopbouw

Een les duurt 55 minuten. De les begint met een korte meditatie. Daarna volgen ademhalings- en yogavooroefeningen. Deze oefeningen brengen je tot rust en zo kun je met volle concentratie en voldoende stabiliteit beginnen aan de les. Dan volgen de seriegroeten. Dit zijn vloeiende bewegingen die je lichaam helpen op te warmen en voor te bereiden voor de verschillende houdingen die volgen. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning/meditatie van 10 minuten waarin je begeleid wordt om je lichaam volledig te ontspannen en je gedachten te kalmeren. Indien gewenst kun je na afloop een kopje Ayurvedische thee drinken in de lounge.

Waar en voor wie?
Hatha Yoga wordt gegeven in de Zen-ruimte. HathaYoga is geschikt voor een ieder die met voor iedere leeftijd en achtergrond met een redelijke tot goede gezondheid. Het is geschikt voor een ieder die met open aandacht gericht is op bewustzijnsontwikkeling via het lichaam. Ongeacht bewegingsachtergrond en conditie.


Effecten en voordelen

 • bevordert het lichaamsbewustzijn
 • meer concentratie, kalmte en souplesse
 • betere coördinatie en balans zowel fysiek als mentaal
 • versterkt de spieren en het zenuwstelsel
 • betere energiehuishouding en bloedcirculatie
 • meer plezier en verbinding met eigen kracht

Wat neem je mee?
Neem je eigen yogamat en kussens mee. Evt. zijn kussentjes en dekentjes aanwezig. Wel is het aan te raden om sokken of een trui mee te nemen voor de eindontspanning en comfortabele kleding te dragen. Eet uiterlijk een uur van te voren iets lichts en drink na de les een extra glas water of warme kruidenthee.

Uitsluitend in Workshop vorm

Het woord Kundalini betekent “Bewustzijn”.
In alle eenvoud kun je dus stellen dat Kundalini yoga dus de yoga van het bewustzijn is. Uiteraard is het meer dan dat. Kundalini yoga is een holistische technologie, een wetenschap voor het helen van lichaam, mind en geest.

De kracht van Kundalini yoga ligt vooral in de beoefenen ervan, net als bij iedere vorm van yoga natuurlijk. Het werkt op zowel je zenuwstelsel als je klierensysteem waardoor je het effect van de oefeningen direct ervaart. Kundalini yoga geeft mensen het mentale vermogen, het fysieke uithoudingsvermogen en de emotionele balans om efficiënter om te gaan met situaties waarmee ze geconfronteerd worden. Het leert mensen om steviger in het leven te staan.

Er wordt gezegd dat Kundalini yoga een heel krachtige vorm van yoga is en sneller effect heeft dan andere vormen van yoga. Of dat zo is laat ik even in het midden omdat ik denk dat het afhankelijk is van hoe iemand dat zelf ervaart. Kundalini yoga sluit volledig aan op onze huidige samenleving waarin alles steeds sneller gaat, mensen zich steeds sneller aan moeten kunnen passen en vaak met stress om moeten leren gaan.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Chakra's vanuit de yoga en energiewerk.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Chakra Yoga is geschikt voor iedereen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen.

Yin yoga
Yin yoga is een rustige en langzame manier van Yoga beoefening. Doordat houdingen lang worden aangehouden zullen je spieren en bindweefsel steeds dieper tot ontspanning komen.
De energie kan hierdoor beter gaan stromen wat een heilzame invloed heeft op je lichaam waardoor je makkelijker herstelt en genezingsprocessen worden bevordert.

Inmiddels heeft de topsport Yinyoga ontdekt en wordt deze door verschillende sporters als aanvullende training gebruikt. Yinyoga is echter goed voor iedereen en kan door iedereen op zijn/haar eigen niveau beoefent worden.

Of je nu bent; jong of oud, dik of dun, wel of geen conditie hebt, lenig of een stijve hark bent.

Yinyoga kan daarnaast preventief ingezet worden om de eventuele gevolgen van te weinig en/of eenzijdige beweging, ( bijv. arbeid in een zittende houding of veel achter de computer of in de auto te zitten) te compenseren.

Yinyoga heeft daarnaast een rustgevend en meditatief effect waardoor je beter bestand zult zijn tegen de hedendaagse hectiek en de vele dagelijkse prikkels.

Yin Relax Yoga

Afgelopen seizoenen is duidelijk geworden dat een reguliere yin-les waarin de oorspronkelijke Yin wordt onderricht soms te intensief is. Vooral tijdens periodes waarin je overbelast bent ( lichaam en/of mind) kan het fijn zijn om een yin-les te volgen die ondersteuning biedt. (Supported Yin). Daarom is er een nieuwe les op het rooster gezet. 

Deze vorm heet bij LotusZen Yin Relax Yoga.

Voor ondersteuning in de poses worden de aanwezige tools ingezet (bolster, kussens, blokken etc) zodat je wat gemakkelijker in de langer aangehouden posities kunt blijven.
Je zou het als een tussenvorm van Yin en Restorative yoga kunnen zien.
Je bent van harte welkom.

Yin Yang Yoga
In deze les worden de dynamische Yang Yoga vanuit de Vinyasa traditie en de meditatieve Yin Yoga gecombineerd om zo een balans te creëren tussen beweging en rust in het lichaam.
Yin versus Yang: Yin verwijst naar het onbeweeglijke in ons lichaam: het bindweefsel en gewrichten omdat zij stug en weinig elastisch zijn. Dit in tegenstelling tot onze spieren, die worden gerekend tot yang omdat ze zacht en elastisch zijn. Veel sporten richten zich op het yang element waarbij de focus ligt op het aanspannen van spieren. Soepelheid van gewrichten en bindweefsel wordt daarbij vaak vergeten terwijl juist die soepelheid essentieel is om blessures te voorkomen en het lichaam fit te houden.
Yin Yang Yoga is daarmee een heerlijke combinatieles. Het Yin-deel slaat op het diepe rekken en strekken van het bindweefsel en de energiebanen in je lichaam om zo de diepere spanningen en blokkades op te heffen. Het Yang-deel van de les is een stukje actieve flow yoga, waarbij we door middel van het herhalen van bewegingen in combinatie met ademhaling meer op kracht en spieropbouw werken.
Je kunt in deze les op ieder moment instromen. Iedereen kan deelnemen aan deze les, omdat de houdingen op verschillende niveaus kunnen worden uitgevoerd.
Na de les drinken we een kopje Ayurvedische thee met elkaar indiens gewenst.

Restorative yoga geeft je de gelegenheid weer in contact te komen met je oorspronkelijke staat van kalmte en ontspanning. Tijdens dit uur worden er op yoga gebaseerde poses aangeboden waarin je langere tijd verblijft. Je wordt ondersteund door bolsters blokken en dekens. Stilte is een belangrijk onderdeel van restorative yoga. We zijn in deze jachtige tijd met voortdurende indrukken veelal afgedwaald van stilte. Van in stilte met jezelf kunnen Zijn. Restorative yoga nodigt je uit weer te ontspannen en bij jezelf te arriveren.

Lu Jong Healing Yoga
Lu Jong bevordert heling door evenwicht te brengen in lichaam, adem en geest

Lu Jong is een oeroud Tibetaans systeem van bewegingen en ademhalingen ter bevordering van gezondheid en geluk. Het wordt ook wel Healing yoga genoemd. De Lu Jong die bij LotusZEN wordt aangeleerd, is afkomstig van de overdrachtslijn van Tulku Lobsang. Tulku Lobsang is een Tibetaanse lama en arts, afkomstig uit Amdo in Oost-Tibet.
Lu Jong zijn eenvoudige bewegingen die door iedereen uitgevoerd kunnen worden, en waarvan het effect al heel snel voelbaar is. Lu Jong is zeer waardevol omdat het gelijktijdig werkt op alle dimensies van ons welzijn. De praktijk van Lu Jong brengt fysieke gezondheid, verhoogt lichaamsbewustzijn, maar men traint ook de geest: de focus verbetert en verstorende gedachten worden stilgelegd. Door het uitvoeren van deze reeks dynamische fysieke bewegingen gecombineerd met een correcte ademhaling en een interne focus kan men een diepe interne balans bereiken.

In het Tibetaans betekent Lu= “lichaam” en Jong betekent “training of transformatie”.
Lu Jong komt uit de Tantrayana traditie van het Tibetaanse Boeddhisme. In Tantrayana wordt het lichaam beschouwd als het voertuig voor ontwikkeling en transformatie van het zelf. Daardoor is het lichaam een weg naar verlichting. Door gebruik van het lichaam en de training ervan tot een toestand van zuiverheid kan men het hele lichaam zelf transformeren: lichaam, spraak en geest. Dit vormt een voorbereiding op diepere en meer subtiele praktijken. Wanneer we deze drie onzuivere delen van onszelf kunnen transformeren, kunnen we het diamanten vajralichaam bereiken en absoluut geluk ervaren.

Voordelen voor de fysieke gezondheid

Het meest onmiddellijke doel van deze bewegingen is de verbetering en het behoud van onze gezondheid. Door regelmatig de praktijk van Lu Jong uit te oefenen heeft men meer weerstand tegen ziekte. Men verkrijgt een grotere algemene kracht, een beter immuunsysteem, uithoudingsvermogen en kracht. Bij een intense praktijk worden onze zintuigen krachtiger. We zien en horen beter, en onze gevoeligheid is scherper.

Wat moet je meenemen?
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en een matje mee.

Tibetaanse Relax Yoga

“Voor fysieke en emotionele gezondheid” 

Tibetaanse Relax Yoga bevat elementen van Hatha Yoga, welke is gebaseerd op eeuwenoude oosterse medische en meditatieve tradities. Beoefening van Tibetaanse Relax Yoga is een uitstekend middel om je fysieke en emotionele gezondheid, je vitaliteit en balans te bevorderen. Een uitgebreid en verfijnd stelsel van eenvoudige adem-, bewegings- en zelf-massageoefeningen brengt je in contact met de gewaarwordingen en sensaties die de basis vormen van een ontspannen, evenwichtig en gelukkig bestaan. Op subtiele en vaak verrassende wijze merk je hoe energie opnieuw gaat stromen en hoe fysieke, emotionele en mentale blokkades kunnen gaan smelten.

Voordelen en effecten

Ontspanning, laat de energie beter door je lichaam stromen, je voelt je beter en energieker, het voorkomt stress in je leven.

Voor wie

Tibetaanse Relax Yoga helpt stress te voorkomen en kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of conditie (vanaf 12 jaar). Tibetaanse Relax Yoga vormt ook een goede voorbereiding op meditatie.

Wat moet je meenemen

Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Kleding waar je je comfortabel in voelt. Wanneer je snel koude voeten hebt, raden wij aan sokken mee te nemen. Neem ook zeker wanneer je die hebt, je eigen yogamat mee en een deken. Deze hebben wij uiteraard ook ter leen, dus heb je dit niet dan geeft dat niets.

Mindful Yoga

Voel je op zondag al het ‘maandagmorgengevoel’ opkomen? Deze les is speciaal ontwikkeld tegen de maandagblues. Mindful Yoga is een yogavorm gebaseerd op zachte rustige Hatha Yoga en Mindfulness, welke speciaal op zondagavond wordt aangeboden. Yoga vanuit de Mindfulness brengt je naar een evenwichtig en gelukkig leven. Yoga is gericht op bewegen vanuit stabiliteit, ontspanning, zelfbewustzijn op elk moment, als voorbereiding op de werk-, schoolweek…

Mindful Yoga stimuleert ook een lichaamsgericht kalmerend bewustzijn, innerlijke kracht en uithouding. Zowel de stilte tijdens als tussen twee poses kunnen herstellend werken. Flexibiliteit en balans in de poses, geven je dezelfde krachten in je dagelijks leven.

In volle aandacht in je lichaam blijven, je sensaties voelen, je adem gewaarworden en de ruimte toelaten door overgave tijdens de inspanning maakt je bewust van je houdingen en mogelijkheden. Concentratie en bedachtzaamheid zijn sleutels om de lagen te ontdekken van onze onbegrensde natuur.

De ademhalingsoefeningen, yoga-asanas openen je energiekanalen (nadis) en je individuele zelf leert bewust verbinding maken door nieuwsgierig en met zo weinig mogelijk weerstand te ontdekken.

Voordelen en effecten

– creëert een innerlijk sterk bewustzijn
– helpt om subtiele verschuiving te brengen in het bewustzijn, welke je kan ondersteunen veranderingen in het leven te brengen
– verbeteren van lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen
– verbetert je concentratievermogen
– ervaring van meer vitaliteit, balans, helderheid en openheid
– herstellende kracht door integratie van energiestromen
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie

Iedereen kan meedoen met Mindful Yoga, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner.

Wat moet je meenemen

Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem een matje, warme trui en sokken mee. Na de les is er gelegenheid tot het drinken van een kop Ayurvedische thee met de groep en de docent.

Yoga & Qigong (small group)

Energie, inspiratie, balans, ontspanning, bewustwording

In deze les verbinden we Yoga met Qigong. Een kennismaking vanuit de Yoga naar Qigong. Een les waar max. 6 deelnemers mee kunnen doen, om zo extra aandacht te krijgen.
Onze docente heeft ruime ervaring in beide werelden.
Een unieke en bijzondere wekelijkse reis maak je met haar. 

Om te beginnen komt yoga uit India en Qigong uit China. In de Indiase leer spelen de 7 chakra’s een grote rol als energiepunten. In de Chinese leer zijn dat 3 belangrijke centra die men de ‘Dantian’ noemt.

Hoewel de uiteindelijke doelen veel overeenkomsten hebben, is de weg ernaartoe anders. Bij yoga ligt meer nadruk op de fysieke oefeningen, het rekken en strekken. Yoga oefeningen doe je meestal op een matje, er zijn veel liggende en zittende, statische oefeningen, waar je soms best lenig voor moet zijn. Yoga is dus iets meer fysiek en intern gericht.

Qigong is echt een energietraining. De bewegingen zijn klein en eenvoudig en doe je meestal staand. En dat kan overal.  De nadruk ligt bij Qigong op het laten stromen en reguleren van energie. Plus het verbinden met externe energiebronnen zoals de zon, maan, sterren, planten, bomen, je hart etc.

De les is geschikt voor iedereen, op elk niveau. Wil je extra aandacht en de diepte in je proces naar bewustwording, heling, energie en ontspanning? Meld je aan. 

Na de les drinken we samen een kop kruidenthee. 

Trek makkelijk zittende kleding aan.

Vinyasa Yoga
Bij deze vloeiende, dynamische vorm van yoga wisselen verschillende houdingen elkaar af op het ritme van de adem. De voortdurende focus op adem en beweging brengt de aandacht gemakkelijk in het nu. Elementen uit de Zonnegroet zijn een steeds terugkerend onderdeel en worden gebruikt als verbinding tussen de houdingen. De nadruk ligt in deze les op de fysieke inspanning: het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.

Vinyasa yoga is een aanrader voor als je meer fysieke uitdaging zoekt. Ook als je met veel onrust kampt piekeren, onzekerheid) kan deze vorm van yoga goed helpen om ‘uit je hoofd en in je lijf’ te komen omdat de wat zwaardere en dynamische oefeningen meer aandacht en inspanning vragen. Het opbouwen van fysieke kracht en concentratie verstevigt je innerlijke basis en werkt positief door in je zelfvertrouwen.

Er zijn verschillende vormen van Vinyasa. Onze docent is opgeleid bij de Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos.

Zonnegroet
Vinyasa kan worden vertaald vanuit het Sanskriet naar ‘verbinding’, verwijzend naar de verbinding tussen beweging en de adem. Een andere vertaling is ‘variaties binnen parameters’, verwijzend naar de diversiteit binnen verschillende Vinyasa yoga lessen. De aandacht gaat uit naar de adem en de overgang van houding naar houding, in plaats van naar het bereiken van een correcte uitlijning van het lichaam in de houding zoals meer karakteriserend is voor Hatha yoga en Iyengar yoga. Veel Vinyasa yoga lessen beginnen dan ook met de zonnegroet.

Ujjayi
De ademhaling die wordt toegepast in de Vinyasa yoga is de Ujjayi. Je ademt in en uit door je neus. Deze manier van ademen wekt kracht en energie op en kenmerkt zich door een ruisend geluid doordat de keel lichtjes wordt dichtgeknepen. De ademhaling wordt aangehouden tijdens de yogaoefeningen, behalve tijdens de ontspanning. De constante cyclus van in- en uitademing creëert een punt van kalmte en focus, waar je keer op keer naar kunt terugkeren mocht je zijn afgedwaald. De fysieke houdingen en de Ujjayi adem creëren samen een interne warmte, welke zorgt voor een zuivering van het lichaam door een toegenomen bloedcirculatie en transpiratie.

Afwisseling
Tijdens een Vinyasa yoga beoefening kun je veel afwisseling verwachten; tijdens een les kan de focus bijvoorbeeld op vooroverbuigingen zijn of je kan veel aandacht besteden aan heupopeners. Door deze diversiteit is geen les hetzelfde wat kan helpen om je geest tot rust te brengen. Als je dezelfde houdingen keer op keer uitoefent, kan je geest makkelijk afdwalen en kan je snel verveeld raken. Afwisseling is behulpzaam om blessures te voorkomen, omdat het voorkomt dat je veel repeterende bewegingen maakt. De lessen zijn ontspannen, krachtig en onvoorspelbaar wat behulpzaam kan zijn voor mensen met een overactieve geest. Vinyasa yoga brengt niet alleen je geest tot rust, het vergroot ook je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit en brengt je stress levels omlaag. De continue bewegingen van een houding naar de andere, zorgen voor een cardiovasculaire training die afwezig zijn bij de meer traditionele vormen van yoga.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over Vinyasa Yoga

Voor wie
Zeer geschikt voor de semi-gevorderde beoefenaar.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Dru Yoga
Dru yoga wordt ook wel ‘de yoga van het hart’ genoemd. Een stroming die in de kern draait om leven vanuit de liefdevolle rust in jezelf.

Dru yoga vindt zijn oorsprong in Hatha yoga en omvat klassieke yogahoudingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) , handgebaren (mudras), positieve affirmaties, heldere visualisaties en krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden. Dru Yoga lessen omvatten meestal Energy Block Release (EBR) reeksen, houdingen, yogareeksen, ademhalingsoefeningen en elke les - afgstemd op het niveau van de groep - wordt afgesloten met een relaxatie of een Dru Meditatie.

Wat is nu specifiek aan Dru Yoga?

 • Alle gewrichten worden 'zacht' en ontspannen gehouden tijdens de bewegingen. Op die manier ontwikkel je flexibiliteit en zo kan subtiele energie vrij stromen.
 • De Dru les wordt aangepast aan het niveau van de groep. Voor een les met stevige houdingen, geschikt voor een fysiek hoger conditioneel niveau  tot een les met zachte dynamische bewegingen bij een lager conditioneel niveau.
 • Energy Block Release - reeksen zijn eenvoudig uit te voeren, vloeiende bewegingen die helpen om spanning en energie blokkades zowel fysiek als emotioneel en mentaal los te laten
 • In Dru Yoga komen alle bewegingen vanuit de rug; immers een gezonde rug is een gezond lichaam.
 • De 'spinal wave', de golfbeweging van de wervelkolom en de draaiing van de wervelkolom zijn de hoofdkenmerken van Dru Yoga; zij zorgen voor een gezonde en actieve wervelkolom.
 • Een grondig begrip van de kernstabiliteit - de centrale houdingsspieren- is een van de belangrijkste aandachtspunten.
 • Met Dru Yoga werk je ook aan het in balans brengen van de energie centra in je lichaam( de chakra's ) en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart.
 • Binnen de zachte stroom  van bewegingen ontstaan er binnen een  Dru Yogales momenten van stilte die we de 'Dru momenten van stilte" noemen.

Emoties loslaten
Dru yoga besteedt veel aandacht aan het gemakkelijker omgaan met emoties. Als je je gevoelens beter weet te hanteren, ben je meer de baas over je leven. Dan laat je je minder afleiden en kun je je energie gebruiken voor de doelen die je jezelf stelt. Emoties als verdriet of boosheid loslaten gebeurt met series oefeningen die Energy Block Release (EBR) worden genoemd. Dit zijn zachte strekoefeningen, draaiingen en buigingen die spanningen uit gewrichten en spieren doen wegstromen. Vaak worden daarbij ook visualisaties en affirmaties gebruikt om de emotionele blokkades los te laten.

Extra ontspanning
Dru yoga legt een groot accent op de stilte in jezelf, wat ook in de naam schuilt: Dhruva Nakshatra betekent poolster in het Sanskriet. Zoals deze ster een vast punt aan de hemel is, verwijst zij binnen Dru yoga naar een vast innerlijk concentratiepunt.

Dhruva betekent stil en onveranderlijk. Alles om je heen is continu in beweging, maar in het centrum is rust. Er ontstaat een gevoel van kalmte, acceptatie en gelukzaligheid vind je in je hart.

Typisch voor Dru yoga zijn de rustige, zachte bewegingen in de houdingen. Kalme bewegingen roepen weinig weerstand op en zorgen dat je spanning kunt loslaten. Veel houdingen binnen Dru yoga zijn variaties op bekende asana’s. De aanpassing zit ‘m vaak in extra ontspanning en beweging tijdens de houding. De Boom (Vrksasana) wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met een armbeweging waarbij de armen ontspannen rondgaan.

Een ander uitgangspunt is dat je energie beter gaat stromen wanneer je de gewrichten ontspant en je niets overstrekt. Als je bijvoorbeeld je armen zijwaarts strekt, maar net iets te ver naar achteren, creëer je in de schouders spanning die zich vastzet. Volgens de Dru filosofie komt dankzij de zachtheid van de bewegingen meer energie in het lichaam vrij en kan deze vrijelijk stromen.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de filosofie van Dru Yoga

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Iedereen is welkom. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Stoelyoga
Yoga op de stoel bestaat zoals alle vormen van yoga uit bewegingsoefeningen (asana’s), ademoefeningen (bewust ademen en pranayama oefeningen) en meditatie of ontspanningsoefeningen.

We passen de oefeningen aan wanneer nodig door de houding te vertragen en te vereenvoudigen, zodat iedereen mee kan doen. Stoelyoga is geschikt voor mensen die niet lang kunnen staan, een chronische aandoening hebben, herstellende zijn van ziekte. Deze les biedt ruimte om te ontdekken waar uw mogelijkheden zitten en kijken we verder dan de beperkingen. Hierbij gaan we uit van de mogelijkheden die het lichaam biedt en je leert met behulp van de aanwijzingen om je fysieke en mentale grenzen te (h)erkennen en verkennen!

Voor wie?
Voor mensen die beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, om welke rede dan ook, is het mogelijk om de yogahoudingen beter zittend in een (rol)stoel te beoefenen. Tijdens de lessen worden zowel zittende als staande oefeningen achter de stoel aangeboden. Natuurlijk kun je ervoor kiezen tijdens deze oefeningen te blijven zitten, dat is geheel vrijblijvend. Dayita past de les aan afhankelijk van de situatie en leeftijd. Het is mogelijk om individuele aanpassingen te realiseren, ook in groepsverband. Informeer naar een proefles om zelf  te ontdekken wat stoelyoga is.

Voordelen van stoelyoga:
– We onderzoeken hoe je de bewegingsruimte kunt vergroten.
– Meer aandacht voor spierkracht, gewrichten, rug en bekkenbodem. – Zinvol bij klachten die betrekking hebben op o.a: benauwdheid, vermoeidheid, spijsverteringsstoornissen of spanning.

Heeft u specifieke doelstellingen?  Dan is het mogelijk om een privéles te aan te vragen. Tijdens een privé sessie stemmen we af op uw persoonlijk wensen om de bewegingsvrijheid te behouden of te verbeteren.

De groepslessen en privé lessen worden aangeboden onze locatie, of bij wijkcentra, zorginstellingen of bij u thuis. Wanneer u graag een proefles of workshop zou willen organiseren bij u in de buurt informeer dan door contact met ons op te nemen.

Hot Yoga 38°
Uniek in Zwolle, Hot Yoga. In deze 60 minuten durende hatha yoga-les verwarmen we de zaal tot 38 graden. Zo bootsen we eigenlijk de condities na van India waar met deze temperatuur en vochtigheid yoga wordt beoefend. De toevoeging van deze extra warmte heeft allerlei fysieke voordelen. Je zult merken dat je spieren soepeler worden, je afvalstoffen sneller worden afgevoerd en dat je in staat bent juist door de enorme inspanning tot ontspanning te komen. Zeker voor mensen met reuma en schildklieraandoeningen is deze les zeer aan te bevelen. Maar ook voor de recreatieve en topsporter is het een uitdagende training.

Algemene lesinformatie:
-Lotuszen Hot Yoga is anders dan de Bikram Yoga of andere Hot Yoga aangeboden in de regio.
Het is een verantwoorde en veilige hatha yoga les met pit.
Zelfs voor beginners en/of mensen met lichte blessures is de les aan te bevelen.
-De les duurt 60 minuten.
Graag 15 minuten eerder aanwezig zijn om te wennen aan de warmte in de zaal.
-Hot Yoga is geschikt voor beginners en gevorderde Yogi’s en fitnessmensen.
We differentieren tijdens de les.
-Trek makkelijk zittende kleding aan, korte broek en T-shirt/topje is aan te bevelen. Dry fit kleding, korte hardloopkleding, verder blote voeten. Kijk bij www.run2dayzwolle.nl en/of www.yogastuff.nl voor kleding.
-Neem 2 grote handdoeken mee.
-Er zijn geen douches, dus trek warme trainings/joggingskleding mee voor erover heen na de les.

-Neem geen waardevolle spullen mee naar de Hot Yoga.
-Drink voldoende water voorafgaand aan de les. Tijdens de les niet teveel drinken. En ook niet teveel vlak voor de les, met een volle blaas is het niet prettig yoga volgen.
-Eet niet teveel voorafgaand aan de les. Bij voorkeur 2 uur voor de les niet meer, of een kleine hap.
-Na de Hot Yoga kun je je verschillend voelen; of heel energiek, of heel vermoeid, of gewoon fit. Dit verschilt per keer. Je lichaam moet wennen aan de warmte en aan de bewegingen. Er ontstaat een nieuwe balans. Het is zoals het is. Heb vertrouwen.
-Drink na de les kruidenthee of bronwater. Dit voorkomt hoofdpijn de volgende dag.
-Hot Yoga heeft zowel fysiek effect (spierkracht, conditie, flexibiliteit), als mentaal. Het vergroot je zelfvertrouwen, je concentratie en je geduld en het werkt heel goed op je humeur. Je kunt er vaak ook beter door slapen.
-Hot Yoga is geschikt voor bijna iedereen. Allen voor mensen die vaak duizelig zijn is het niet aan te raden.
-Ook voor vrouwen aan het begin van de menstruatie is Hot Yoga niet prettig. Je bepaalt zelf of je meedoet.
-Hot Yoga vermindert onze dagelijkse stress en spanning. Iedereen draagt spanning met zich mee, Hot Yoga leert je hiermee om te gaan in het dagelijkse leven. Jij bent immers zelf verantwoordelijk.

Hot Pilates 35°
‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten. Bij Hot Pilates is er extra aandacht voor lenigheid, flexibiliteit, balans en souplesse. Door de warmte train je ook je conditie. Een heerlijk inspannende ontspannende Pilates les in de warmte van 35 graden.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Flow Pilates is een klassieke pilatesles, waarbij de oefeningen in een reeks, in een flow worden aangeboden. Uiteraard in diverse opties, zodat je altijd een keuze hebt in intensiteit. Nadruk ligt ook hier op de mindfulness, bewegen in het moment en bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coördinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Hot Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

Mindful Pilates
‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Pilates-beoefening resulteert in een goede houding, grotere bewegingsvrijheid, fitheid en balans. Onze Pilates = -> Mindful Pilates geworden, nog meer nadruk op bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coordinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

Flow yoga & Pilates

De Flow Yoga is een zachte, maar dynamische yogales gebaseerd op de technieken uit de Aplomb Yoga van Maartje van Hooft, waarbij tijdens de vooroefeningen veel aandacht is voor interne stabiliteit en ontspanning.
Dit om het teveel aan spanning los te laten, en zo volledig uitgelijnd en geankerd de rest van de flow les te kunnen volgen.
Flow betekent in deze context een opeenvolging van houdingen/asana’s op het ademritme.
Afwisselend inspannende en ontspannende houdingen in een iets hoger tempo dan een reguliere Hatha Yoga les.
Er is veel aandacht voor lichaamshouding, begeleiding in de asana’s, de ademtechnieken en de bandha’s en vayu’s. Na de Flows volgen Pilates Core-oefeningen en eindigen we met een welverdiende eindontspanning/meditatie. 

Na dit uur voel je je ontspannen en toch krachtig. We drinken samen een kop Ayurvedische thee indien je nog tijd en de kracht 😉 hebt. 

Shakti: Yoga & Pilates

Shakti is een verrassende yoga & pilates les waarin je zowel kracht, conditie als ontspanning kan ervaren.
De yoga houdingen zijn gebaseerd op de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, gezien vanuit de Ayurvedische gezondheidsleer uit India. Ayurveda gaat uit van een lang en gezond leven, zowel lichamelijk als geestelijk.

Yoga​ leert je de eenheid ervaren van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt.

De verschillende pilates-oefeningen versterken je lichaam. Een sterk en soepel lichaam geeft mentale kracht en leert je beter met je eigen energie om te gaan. Shakti is een dynamische les met heerlijke muziek die je naar stilte en rust in jezelf brengt. 

Na de les drinken we met de groep een kopje Ayurvedische thee. 

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is gewone yoga, speciaal voor zwangere vrouwen. De lessen zijn informatief, maar er worden ook veel yogahoudingen geoefend. De yogahoudingen maken niet alleen de spieren soepel en sterk om zo de zwangerschap en bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maar ook kom je meer in contact met het vertrouwen in je lichaam en met je innerlijke kracht.

Andere onderwerpen die verder nog aan bod komen.

•​ Het gebruik van de adem mbt. opvangen van ontsluitingsweeën en tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling.
•​ Het gebruik van de adem bij het persen.
•​ Praktische tips en toepassingen van adem en massage bij weeën.
•​ Omgaan met klachten, pijn en ongemakken tijdens de zwangerschap en
•​ praktische aanwijzingen bij klachten die zich voordoen.
•​ Omgaan met pijn en angst.
•​ Hoe spanning in mondbodem, middenrif en bekkenbodem met elkaar samenhangen.

Ontspanning, concentratie en kracht.

De lessen die je komt volgen staan in teken van drie thema’s. Elke maand start er een nieuw thema. De thema’s zijn: ontspanning, concentratie en kracht. Door het werken met de thema’s zijn de lessen steeds opnieuw verrassend, uitdagend en leerzaam.
Ontspanning betekent: ‘Overgave aan dat wat de natuur op dat moment van je vraagt’. Je leert bijvoorbeeld hoe de adem en ontspanning met elkaar verbonden zijn. En hoe je deze kunt toepassen in je zwangerschap en bevalling. Concentratie is daarbij belangrijk.
Concentratie betekent: ‘ De aandacht richten daar waar zij van je verlangt wordt’. Als zwangere vrouw leer je met behulp van de adem de aandacht te richten op een bepaald deel van het lichaam. Dit kan je tijdens de zwangerschap toepassen wanneer je spanning in je lichaam ervaart en het helpt om bij de bevalling de adem te kunnen sturen. Je leert ook dat dat ontspanning nodig is om kracht te kunnen ervaren. Zo beoefen je overbodige spanningen los te laten, zoals dit in de uitdrijvingsfase van de bevalling noodzakelijk is om krachtig en effectief te kunnen persen.
Kracht betekent: ‘Doen wat je moet doen zonder dat het je uitput’.

De adem
De adem staat centraal in de zwangerschapsyogalessen. Je ervaart hoe de adem te gebruiken als middel om bewust te leren ontspannen en om met de adem aandacht en kracht te richten. Tijdens de lessen worden er yogahoudingen beoefend en specifieke ademoefeningen. De specifieke ademtechnieken voor bij de bevalling komen voort uit de yoga ademoefeningen.

Wanneer begin je?
Je kan al beginnen met zwangerschapsyoga vanaf de 13e week van je zwangerschap en je kan meedoen tot aan de bevalling. Het is een doorlopende cursus waarin je ieder moment kan instromen.

Je hoeft niet eerder aan yoga te hebben gedaan om mee te kunnen doen met zwangerschapsyoga. Als je wel al ervaring hebt met yoga dan zal je deze lessen heel prettig vinden.

Elke laatste les van de maand is het partnerles. In deze lessen wordt veel aandacht besteed massages en ademoefeningen. Vooral hoe de partner de zwangere vrouw kan ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Zorgverzekering
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de zwangerschapsyogalessen volledig of voor een gedeelte. Je kan het beste navraag doen bij je zorgverzekeraar wbt. de vergoeding. Jeanet Siddhi heeft een AGB code en dus geregistreerd bij alle zorgverzekeraars.

Kosten: Het lesgeld bedraagt € 50,- per maand, dit is inclusief de partnerles. In de uitgerekende maand mag je € 12,50 per les betalen. De kosten voor een losse partnerles zijn € 20,- per paar.

Workshop "Mindfulness" op zondag 22 september  13.30 tot 15.00 uur

Kosten: € 15,-  pp (bij inschrijving voor 8 weekse cursus wordt dit als korting verrekend)

Workshop:

Een mooie en uitgebreide kennismaking met Mindfulness. 
"Waar is het goed voor? Hoe kan dat? Is het wat voor jou? Kan iedereen het volgen?"
Door middel van korte oefeningen, ervaren en uitleg kan je er achter komen of Mindfulness geschikt voor jou is, of het bij jou past. Uiteraard is een kopje koffie of thee aanwezig en bij de prijs inbegrepen 😉

De Trainer:

Rogier Wilthof (48), is sinds 2015 trainer Mindfulness. Hij heeft zich daarnaast ook verder
ontwikkeld door Mindful Run, Mindful Walk, Yoga en Wandel Coaching te geven.
Sinds 2016 geeft Rogier les bij LotusZen Yogastudio.
8 Weekse Cursus Mindfulness

Zondagmiddag  van 13.30 tot 16.00 uur

data:
13, 20, 27 Oktober 
3,10,17,24 November
1 December

Stiltedag in december, wordt gepland in overleg

Kosten: € 325,- 

(leden LotusZen krijgen korting)

Aplomb Hatha yoga

Hatha Yoga Aplomb - Slow Down (rustige afbouw naar het weekend toe)

In de Hatha Yoga Aplomb - 'Slow down' lessen staat ontspannen bewegen centraal. De les verloopt in een flow van actieve en rustige oefeningen waarbij we staan, zitten en liggen. Er is veel aandacht voor je lichaamshouding en de ademhaling. Je leert te ontspannen in de beweging waardoor je stress en spanning afnemen. Door de oefeningen verbetert bovendien je lichaamsbewustzijn, neemt je algehele conditie toe en bouw je ook spierkracht op. Elke les wordt afgesloten met een eindontspanning. Na dit uur voel je je ontspannen en kun je het weekend goed ingaan.

De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

In deze les worden de asana’s aangeleerd in Amitabha-stijl; dat wil zeggen met aandacht voor de centrale as (Aplomb). Aplomb-yoga is ontwikkeld door Maartje van Hooft en is een methode om te komen toe stabiliteit, ontspanning en een gebalanceerde uitlijning. De methodiek helpt stabiliteit in je lichaam op te bouwen en van daaruit te ontspannen. Aplomb bouwt diepe stabiliteit op, ankert je energie-systeem en laat je thuiskomen in jezelf. De specifieke vooroefeningen van Aplomb-yoga helpen je om ingesleten spanningspatronen los te laten. Je leert het gevoel van ‘rusten in het bekken’ herkennen. En je gaat ervaren dat ‘het midden’ en je ‘eigen as’ alleen vanuit ontspanning en interne ruimte benaderd kunnen worden. Het is een proces dat je helpt landen in jezelf en thuiskomen in je lichaam.

Hatha Yoga heeft effect op het fysieke lichaam maar werkt ook in op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers.

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar lichaamsdelen te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

Lesopbouw

Een les duurt 55 minuten.  Indien gewenst kun je na afloop een kopje Ayurvedische thee drinken in de lounge.
Effecten en voordelen
bevordert het lichaamsbewustzijn
meer concentratie, kalmte en souplesse
betere coördinatie en balans zowel fysiek als mentaal
versterkt de spieren en het zenuwstelsel
betere energiehuishouding en bloedcirculatie
meer plezier en verbinding met eigen kracht

Wat neem je mee?

Neem je eigen yogamat en kussens mee. Evt. zijn kussentjes en dekentjes aanwezig. Wel is het aan te raden om sokken of een trui mee te nemen voor de eindontspanning en comfortabele kleding te dragen. Eet uiterlijk een uur van te voren iets lichts en drink na de les een extra glas water of warme kruidenthee.

 

Hatha Yoga
Hatha Yoga is de meest beoefende yogavorm in het Westen. Hatha Yoga is een open stroming, zonder duidelijke oprichter of goeroes. Ieder kan er het zijne/hare in vinden. Het is een lichamelijke vorm van yoga waarbij de oefeningen gekoppeld worden aan de ademhaling. In een les Hatha Yoga worden diverse vooroefeningen en dynamische- en statische asana’s afgewisseld. Doel is om het lichaam in balans te brengen en de spieren en bindweefsel soepel te maken. Tussendoor is er ruimte voor navoelen en bewust worden. Daarnaast komen ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en meditatie aan bod. De basis van de Yoga is gebaseerd op Aplomb Yoga van Maartje van Hooft. Zie voor meer informatie: http://www.aplomb-yoga.nl/.

Hatha Yoga heeft effect op het fysieke lichaam maar werkt ook in op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers.
In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar lichaamsdelen te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. De basis van Hatha Yoga
De Indiase wijsgeer Patanjali beschreef ruim tweeduizend jaar geleden in zijn Yoga sutra's acht verschillende stadia van yoga: leefregels over hoe je een zinvol leven kunt leiden. Zo gaat het eerste voorschrift, yama, over je ethische normen en het tweede, niyama, over zelfdiscipline. Het derde en het vierde stadium, asana en pranayama, zijn het meest praktisch en vormen samen de hoofdingrediënten van Hatha Yoga. Asana staat voor lichamelijke oefening, pranayama voor beheersing van de ademhaling.

Lesopbouw

Een les duurt 55 minuten. De les begint met een korte meditatie. Daarna volgen ademhalings- en yogavooroefeningen. Deze oefeningen brengen je tot rust en zo kun je met volle concentratie en voldoende stabiliteit beginnen aan de les. Dan volgen de seriegroeten. Dit zijn vloeiende bewegingen die je lichaam helpen op te warmen en voor te bereiden voor de verschillende houdingen die volgen. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning/meditatie van 10 minuten waarin je begeleid wordt om je lichaam volledig te ontspannen en je gedachten te kalmeren. Indien gewenst kun je na afloop een kopje Ayurvedische thee drinken in de lounge.

Waar en voor wie?
Hatha Yoga wordt gegeven in de Zen-ruimte. HathaYoga is geschikt voor een ieder die met voor iedere leeftijd en achtergrond met een redelijke tot goede gezondheid. Het is geschikt voor een ieder die met open aandacht gericht is op bewustzijnsontwikkeling via het lichaam. Ongeacht bewegingsachtergrond en conditie.


Effecten en voordelen

 • bevordert het lichaamsbewustzijn
 • meer concentratie, kalmte en souplesse
 • betere coördinatie en balans zowel fysiek als mentaal
 • versterkt de spieren en het zenuwstelsel
 • betere energiehuishouding en bloedcirculatie
 • meer plezier en verbinding met eigen kracht

Wat neem je mee?
Neem je eigen yogamat en kussens mee. Evt. zijn kussentjes en dekentjes aanwezig. Wel is het aan te raden om sokken of een trui mee te nemen voor de eindontspanning en comfortabele kleding te dragen. Eet uiterlijk een uur van te voren iets lichts en drink na de les een extra glas water of warme kruidenthee.

Chakra Yoga

Bij Chakra yoga wordt gewerkt met yogahoudingen en series gebaseerd op de Aplomb Yoga en Hatha Yoga, waar veel aandacht is voor adem, meditatie en visualisaties binnen een thema: een chakra. Elke week behandelen we alle chakra’s, maar gaan dieper in op 1 chakra met haar eigen kwaliteit. Afhankelijk van welk chakra we behandelen, wordt de intensiteit bepaald. Het is aan te raden om deze les met regelmaat, liefst wekelijks te volgen.

In de Indiase filosofie is het woord voor levensenergie prana. In het lichaam zijn knooppunten, waar deze energie sterker stroomt: chakra's. De zeven hoofdchakra’s liggen langs de wervelkolom en beïnvloeden ons lichamelijk, psychisch en spiritueel en hebben elk hun eigen kwaliteiten. Chakra yoga werkt op het fysieke lichaam, maar ook op emotielichaam en het energielichaam. De chakra yoga is gericht op het verkennen, stimuleren en balanceren van deze chakra’s. Je leert de verschillende karakters van de chakra’s ervaren en begrijpen. Hierdoor kun je meer zelfinzicht krijgen, leer je te ontspannen en overbodige ballast los te laten.

Als je chakra yoga oefent zal je merken dat jijzelf je eigen energie en gevoel kunt beïnvloeden. Je leert door chakra yoga zekerheid, vertrouwen, zelfvertrouwen, liefde, kennis en geluk in jezelf creëren. Het mooie is dat dit niet alleen op de mat tot uitdrukking komt, maar vooral ook in het dagelijks leven.

Hier is onze een samenvatting met uitleg over de Chakra’s:

Wortelchakra

Vertegenwoordigt ons bestaansrecht, het verbonden zijn met ons lijf en de grond onder onze voeten, onze primaire behoeften en instincten.
•Locatie: basis van wervelkolom in stuitgebied.
•Emotionele kwesties: Alles aangaande overleving zoals financiële onafhankelijkheid, geld en voedsel. Ons gevoel van veiligheid.
Uit balans: Hoofd emotie: angst

Sacraal Chakra

Vertegenwoordigt ons vermogen tot creëren, levens scheppend bezig te zijn en ons gevoelsleven
•Locatie: onderbuik, ongeveer twee duim onder de navel en twee duim in
•Emotionele kwesties: gevoel van overvloed, welzijn, plezier en seksualiteit
Uit balans: Hoofd emotie: schuld

Zonnevlecht Chakra

Ons vermogen om te vertrouwen in onze eigen kracht, het vermogen om te manifesteren en de controle over ons leven
•Locatie: bovenste buik in de maag gebied
•Emotionele kwesties: eigenwaarde, zelfvertrouwen, in je eigen kracht staan, je grenzen bewaken
Uit balans: Hoofd emotie: schaamte

Hart Chakra

Ons vermogen om lief te hebben, onze relatie met onszelf en anderen
•Locatie: midden van de borst net boven het hart
•Emotionele kwesties: liefde, vreugde en innerlijke vrede.
Uit balans: Hoofd emotie: Verdriet

Keel Chakra

Ons vermogen om te communiceren, ons zuiver uit te drukken, onze eigen unieke authentieke expressie uiten
•Locatie: keel
•Emotionele kwesties: communicatie, zelf-expressie van gevoelens en de waarheid
Uit balans: Hoofd emotie: Oneerlijkheid

Derde oog Chakra

Ons vermogen om te concentreren/focussen op en de ‘bigger picture’ zien en onze eigen inzichten te begrijpen, voorbij alle filters van oordelen en conditionering
•Locatie: voorhoofd tussen de ogen
•Emotionele onderwerpen: intuïtie, fantasie, wijsheid en het vermogen om te denken en beslissingen.
Uit balans: Hoofdemotie: In een illusie leven, of niet durven vertrouwen op je intuïtie

Kruinchakra

De hoogste chakra vertegenwoordigt ons vermogen om volledig geestelijk worden aangesloten
•Locatie: de top van het hoofd
•Emotionele kwesties: innerlijke en uiterlijke schoonheid, onze verbinding met het spirituele en pure gelukzaligheid, onze verbinding met onze leefwereld
Uit balans: Hoofd emotie: Je afgesloten voelen, niet verbonden met je leefwereld

 

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Chakra's vanuit de yoga en energiewerk.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Chakra Yoga is geschikt voor iedereen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen.

Het woord Kundalini betekent “Bewustzijn”.
In alle eenvoud kun je dus stellen dat Kundalini yoga dus de yoga van het bewustzijn is. Uiteraard is het meer dan dat. Kundalini yoga is een holistische technologie, een wetenschap voor het helen van lichaam, mind en geest.

De kracht van Kundalini yoga ligt vooral in de beoefenen ervan, net als bij iedere vorm van yoga natuurlijk. Het werkt op zowel je zenuwstelsel als je klierensysteem waardoor je het effect van de oefeningen direct ervaart. Kundalini yoga geeft mensen het mentale vermogen, het fysieke uithoudingsvermogen en de emotionele balans om efficiënter om te gaan met situaties waarmee ze geconfronteerd worden. Het leert mensen om steviger in het leven te staan.

Er wordt gezegd dat Kundalini yoga een heel krachtige vorm van yoga is en sneller effect heeft dan andere vormen van yoga. Of dat zo is laat ik even in het midden omdat ik denk dat het afhankelijk is van hoe iemand dat zelf ervaart. Kundalini yoga sluit volledig aan op onze huidige samenleving waarin alles steeds sneller gaat, mensen zich steeds sneller aan moeten kunnen passen en vaak met stress om moeten leren gaan.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Chakra's vanuit de yoga en energiewerk.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Chakra Yoga is geschikt voor iedereen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen.

Yin yoga
Yin yoga is een rustige en langzame manier van Yoga beoefening. Doordat houdingen lang worden aangehouden zullen je spieren en bindweefsel steeds dieper tot ontspanning komen.
De energie kan hierdoor beter gaan stromen wat een heilzame invloed heeft op je lichaam waardoor je makkelijker herstelt en genezingsprocessen worden bevordert.

Inmiddels heeft de topsport Yinyoga ontdekt en wordt deze door verschillende sporters als aanvullende training gebruikt. Yinyoga is echter goed voor iedereen en kan door iedereen op zijn/haar eigen niveau beoefent worden.

Of je nu bent; jong of oud, dik of dun, wel of geen conditie hebt, lenig of een stijve hark bent.

Yinyoga kan daarnaast preventief ingezet worden om de eventuele gevolgen van te weinig en/of eenzijdige beweging, ( bijv. arbeid in een zittende houding of veel achter de computer of in de auto te zitten) te compenseren.

Yinyoga heeft daarnaast een rustgevend en meditatief effect waardoor je beter bestand zult zijn tegen de hedendaagse hectiek en de vele dagelijkse prikkels.

Yin Relax Yoga

Afgelopen seizoenen is duidelijk geworden dat een reguliere yin-les waarin de oorspronkelijke Yin wordt onderricht soms te intensief is. Vooral tijdens periodes waarin je overbelast bent ( lichaam en/of mind) kan het fijn zijn om een yin-les te volgen die ondersteuning biedt. (Supported Yin). Daarom is er een nieuwe les op het rooster gezet. 

Deze vorm heet bij LotusZen Yin Relax Yoga.

Voor ondersteuning in de poses worden de aanwezige tools ingezet (bolster, kussens, blokken etc) zodat je wat gemakkelijker in de langer aangehouden posities kunt blijven.
Je zou het als een tussenvorm van Yin en Restorative yoga kunnen zien.
Je bent van harte welkom.

Yin Yang Yoga
In deze les worden de dynamische Yang Yoga vanuit de Vinyasa traditie en de meditatieve Yin Yoga gecombineerd om zo een balans te creëren tussen beweging en rust in het lichaam.
Yin versus Yang: Yin verwijst naar het onbeweeglijke in ons lichaam: het bindweefsel en gewrichten omdat zij stug en weinig elastisch zijn. Dit in tegenstelling tot onze spieren, die worden gerekend tot yang omdat ze zacht en elastisch zijn. Veel sporten richten zich op het yang element waarbij de focus ligt op het aanspannen van spieren. Soepelheid van gewrichten en bindweefsel wordt daarbij vaak vergeten terwijl juist die soepelheid essentieel is om blessures te voorkomen en het lichaam fit te houden.
Yin Yang Yoga is daarmee een heerlijke combinatieles. Het Yin-deel slaat op het diepe rekken en strekken van het bindweefsel en de energiebanen in je lichaam om zo de diepere spanningen en blokkades op te heffen. Het Yang-deel van de les is een stukje actieve flow yoga, waarbij we door middel van het herhalen van bewegingen in combinatie met ademhaling meer op kracht en spieropbouw werken.
Je kunt in deze les op ieder moment instromen. Iedereen kan deelnemen aan deze les, omdat de houdingen op verschillende niveaus kunnen worden uitgevoerd.
Na de les drinken we een kopje Ayurvedische thee met elkaar indiens gewenst.

Restorative yoga geeft je de gelegenheid weer in contact te komen met je oorspronkelijke staat van kalmte en ontspanning. Tijdens dit uur worden er op yoga gebaseerde poses aangeboden waarin je langere tijd verblijft. Je wordt ondersteund door bolsters blokken en dekens. Stilte is een belangrijk onderdeel van restorative yoga. We zijn in deze jachtige tijd met voortdurende indrukken veelal afgedwaald van stilte. Van in stilte met jezelf kunnen Zijn. Restorative yoga nodigt je uit weer te ontspannen en bij jezelf te arriveren.

Lu Jong Healing Yoga
Lu Jong bevordert heling door evenwicht te brengen in lichaam, adem en geest

Lu Jong is een oeroud Tibetaans systeem van bewegingen en ademhalingen ter bevordering van gezondheid en geluk. Het wordt ook wel Healing yoga genoemd. De Lu Jong die bij LotusZEN wordt aangeleerd, is afkomstig van de overdrachtslijn van Tulku Lobsang. Tulku Lobsang is een Tibetaanse lama en arts, afkomstig uit Amdo in Oost-Tibet.
Lu Jong zijn eenvoudige bewegingen die door iedereen uitgevoerd kunnen worden, en waarvan het effect al heel snel voelbaar is. Lu Jong is zeer waardevol omdat het gelijktijdig werkt op alle dimensies van ons welzijn. De praktijk van Lu Jong brengt fysieke gezondheid, verhoogt lichaamsbewustzijn, maar men traint ook de geest: de focus verbetert en verstorende gedachten worden stilgelegd. Door het uitvoeren van deze reeks dynamische fysieke bewegingen gecombineerd met een correcte ademhaling en een interne focus kan men een diepe interne balans bereiken.

In het Tibetaans betekent Lu= “lichaam” en Jong betekent “training of transformatie”.
Lu Jong komt uit de Tantrayana traditie van het Tibetaanse Boeddhisme. In Tantrayana wordt het lichaam beschouwd als het voertuig voor ontwikkeling en transformatie van het zelf. Daardoor is het lichaam een weg naar verlichting. Door gebruik van het lichaam en de training ervan tot een toestand van zuiverheid kan men het hele lichaam zelf transformeren: lichaam, spraak en geest. Dit vormt een voorbereiding op diepere en meer subtiele praktijken. Wanneer we deze drie onzuivere delen van onszelf kunnen transformeren, kunnen we het diamanten vajralichaam bereiken en absoluut geluk ervaren.

Voordelen voor de fysieke gezondheid

Het meest onmiddellijke doel van deze bewegingen is de verbetering en het behoud van onze gezondheid. Door regelmatig de praktijk van Lu Jong uit te oefenen heeft men meer weerstand tegen ziekte. Men verkrijgt een grotere algemene kracht, een beter immuunsysteem, uithoudingsvermogen en kracht. Bij een intense praktijk worden onze zintuigen krachtiger. We zien en horen beter, en onze gevoeligheid is scherper.

Wat moet je meenemen?
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en een matje mee.

Tibetaanse Relax Yoga

“Voor fysieke en emotionele gezondheid” 

Tibetaanse Relax Yoga bevat elementen van Hatha Yoga, welke is gebaseerd op eeuwenoude oosterse medische en meditatieve tradities. Beoefening van Tibetaanse Relax Yoga is een uitstekend middel om je fysieke en emotionele gezondheid, je vitaliteit en balans te bevorderen. Een uitgebreid en verfijnd stelsel van eenvoudige adem-, bewegings- en zelf-massageoefeningen brengt je in contact met de gewaarwordingen en sensaties die de basis vormen van een ontspannen, evenwichtig en gelukkig bestaan. Op subtiele en vaak verrassende wijze merk je hoe energie opnieuw gaat stromen en hoe fysieke, emotionele en mentale blokkades kunnen gaan smelten.

Voordelen en effecten

Ontspanning, laat de energie beter door je lichaam stromen, je voelt je beter en energieker, het voorkomt stress in je leven.

Voor wie

Tibetaanse Relax Yoga helpt stress te voorkomen en kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of conditie (vanaf 12 jaar). Tibetaanse Relax Yoga vormt ook een goede voorbereiding op meditatie.

Wat moet je meenemen

Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Kleding waar je je comfortabel in voelt. Wanneer je snel koude voeten hebt, raden wij aan sokken mee te nemen. Neem ook zeker wanneer je die hebt, je eigen yogamat mee en een deken. Deze hebben wij uiteraard ook ter leen, dus heb je dit niet dan geeft dat niets.

Mindful Yoga

Voel je op zondag al het ‘maandagmorgengevoel’ opkomen? Deze les is speciaal ontwikkeld tegen de maandagblues. Mindful Yoga is een yogavorm gebaseerd op zachte rustige Hatha Yoga en Mindfulness, welke speciaal op zondagavond wordt aangeboden. Yoga vanuit de Mindfulness brengt je naar een evenwichtig en gelukkig leven. Yoga is gericht op bewegen vanuit stabiliteit, ontspanning, zelfbewustzijn op elk moment, als voorbereiding op de werk-, schoolweek…

Mindful Yoga stimuleert ook een lichaamsgericht kalmerend bewustzijn, innerlijke kracht en uithouding. Zowel de stilte tijdens als tussen twee poses kunnen herstellend werken. Flexibiliteit en balans in de poses, geven je dezelfde krachten in je dagelijks leven.

In volle aandacht in je lichaam blijven, je sensaties voelen, je adem gewaarworden en de ruimte toelaten door overgave tijdens de inspanning maakt je bewust van je houdingen en mogelijkheden. Concentratie en bedachtzaamheid zijn sleutels om de lagen te ontdekken van onze onbegrensde natuur.

De ademhalingsoefeningen, yoga-asanas openen je energiekanalen (nadis) en je individuele zelf leert bewust verbinding maken door nieuwsgierig en met zo weinig mogelijk weerstand te ontdekken.

Voordelen en effecten

– creëert een innerlijk sterk bewustzijn
– helpt om subtiele verschuiving te brengen in het bewustzijn, welke je kan ondersteunen veranderingen in het leven te brengen
– verbeteren van lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen
– verbetert je concentratievermogen
– ervaring van meer vitaliteit, balans, helderheid en openheid
– herstellende kracht door integratie van energiestromen
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie

Iedereen kan meedoen met Mindful Yoga, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner.

Wat moet je meenemen

Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem een matje, warme trui en sokken mee. Na de les is er gelegenheid tot het drinken van een kop Ayurvedische thee met de groep en de docent.

Yoga & Qigong (small group)

Energie, inspiratie, balans, ontspanning, bewustwording

In deze les verbinden we Yoga met Qigong. Een kennismaking vanuit de Yoga naar Qigong. Een les waar max. 6 deelnemers mee kunnen doen, om zo extra aandacht te krijgen.
Onze docente heeft ruime ervaring in beide werelden.
Een unieke en bijzondere wekelijkse reis maak je met haar.

Om te beginnen komt yoga uit India en Qigong uit China. In de Indiase leer spelen de 7 chakra’s een grote rol als energiepunten. In de Chinese leer zijn dat 3 belangrijke centra die men de ‘Dantian’ noemt.

Hoewel de uiteindelijke doelen veel overeenkomsten hebben, is de weg ernaartoe anders. Bij yoga ligt meer nadruk op de fysieke oefeningen, het rekken en strekken. Yoga oefeningen doe je meestal op een matje, er zijn veel liggende en zittende, statische oefeningen, waar je soms best lenig voor moet zijn. Yoga is dus iets meer fysiek en intern gericht.

Qigong is echt een energietraining. De bewegingen zijn klein en eenvoudig en doe je meestal staand. En dat kan overal.  De nadruk ligt bij Qigong op het laten stromen en reguleren van energie. Plus het verbinden met externe energiebronnen zoals de zon, maan, sterren, planten, bomen, je hart etc.

De les is geschikt voor iedereen, op elk niveau. Wil je extra aandacht en de diepte in je proces naar bewustwording, heling, energie en ontspanning? Meld je aan.

Na de les drinken we samen een kop kruidenthee.

Trek makkelijk zittende kleding aan.

Vinyasa Yoga
Bij deze vloeiende, dynamische vorm van yoga wisselen verschillende houdingen elkaar af op het ritme van de adem. De voortdurende focus op adem en beweging brengt de aandacht gemakkelijk in het nu. Elementen uit de Zonnegroet zijn een steeds terugkerend onderdeel en worden gebruikt als verbinding tussen de houdingen. De nadruk ligt in deze les op de fysieke inspanning: het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.

Vinyasa yoga is een aanrader voor als je meer fysieke uitdaging zoekt. Ook als je met veel onrust kampt piekeren, onzekerheid) kan deze vorm van yoga goed helpen om ‘uit je hoofd en in je lijf’ te komen omdat de wat zwaardere en dynamische oefeningen meer aandacht en inspanning vragen. Het opbouwen van fysieke kracht en concentratie verstevigt je innerlijke basis en werkt positief door in je zelfvertrouwen.

Er zijn verschillende vormen van Vinyasa. Onze docent is opgeleid bij de Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos.

Zonnegroet
Vinyasa kan worden vertaald vanuit het Sanskriet naar ‘verbinding’, verwijzend naar de verbinding tussen beweging en de adem. Een andere vertaling is ‘variaties binnen parameters’, verwijzend naar de diversiteit binnen verschillende Vinyasa yoga lessen. De aandacht gaat uit naar de adem en de overgang van houding naar houding, in plaats van naar het bereiken van een correcte uitlijning van het lichaam in de houding zoals meer karakteriserend is voor Hatha yoga en Iyengar yoga. Veel Vinyasa yoga lessen beginnen dan ook met de zonnegroet.

Ujjayi
De ademhaling die wordt toegepast in de Vinyasa yoga is de Ujjayi. Je ademt in en uit door je neus. Deze manier van ademen wekt kracht en energie op en kenmerkt zich door een ruisend geluid doordat de keel lichtjes wordt dichtgeknepen. De ademhaling wordt aangehouden tijdens de yogaoefeningen, behalve tijdens de ontspanning. De constante cyclus van in- en uitademing creëert een punt van kalmte en focus, waar je keer op keer naar kunt terugkeren mocht je zijn afgedwaald. De fysieke houdingen en de Ujjayi adem creëren samen een interne warmte, welke zorgt voor een zuivering van het lichaam door een toegenomen bloedcirculatie en transpiratie.

Afwisseling
Tijdens een Vinyasa yoga beoefening kun je veel afwisseling verwachten; tijdens een les kan de focus bijvoorbeeld op vooroverbuigingen zijn of je kan veel aandacht besteden aan heupopeners. Door deze diversiteit is geen les hetzelfde wat kan helpen om je geest tot rust te brengen. Als je dezelfde houdingen keer op keer uitoefent, kan je geest makkelijk afdwalen en kan je snel verveeld raken. Afwisseling is behulpzaam om blessures te voorkomen, omdat het voorkomt dat je veel repeterende bewegingen maakt. De lessen zijn ontspannen, krachtig en onvoorspelbaar wat behulpzaam kan zijn voor mensen met een overactieve geest. Vinyasa yoga brengt niet alleen je geest tot rust, het vergroot ook je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit en brengt je stress levels omlaag. De continue bewegingen van een houding naar de andere, zorgen voor een cardiovasculaire training die afwezig zijn bij de meer traditionele vormen van yoga.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over Vinyasa Yoga

Voor wie
Zeer geschikt voor de semi-gevorderde beoefenaar.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Dru Yoga
Dru yoga wordt ook wel ‘de yoga van het hart’ genoemd. Een stroming die in de kern draait om leven vanuit de liefdevolle rust in jezelf.

Dru yoga vindt zijn oorsprong in Hatha yoga en omvat klassieke yogahoudingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) , handgebaren (mudras), positieve affirmaties, heldere visualisaties en krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden. Dru Yoga lessen omvatten meestal Energy Block Release (EBR) reeksen, houdingen, yogareeksen, ademhalingsoefeningen en elke les - afgstemd op het niveau van de groep - wordt afgesloten met een relaxatie of een Dru Meditatie.

Wat is nu specifiek aan Dru Yoga?

 • Alle gewrichten worden 'zacht' en ontspannen gehouden tijdens de bewegingen. Op die manier ontwikkel je flexibiliteit en zo kan subtiele energie vrij stromen.
 • De Dru les wordt aangepast aan het niveau van de groep. Voor een les met stevige houdingen, geschikt voor een fysiek hoger conditioneel niveau  tot een les met zachte dynamische bewegingen bij een lager conditioneel niveau.
 • Energy Block Release - reeksen zijn eenvoudig uit te voeren, vloeiende bewegingen die helpen om spanning en energie blokkades zowel fysiek als emotioneel en mentaal los te laten
 • In Dru Yoga komen alle bewegingen vanuit de rug; immers een gezonde rug is een gezond lichaam.
 • De 'spinal wave', de golfbeweging van de wervelkolom en de draaiing van de wervelkolom zijn de hoofdkenmerken van Dru Yoga; zij zorgen voor een gezonde en actieve wervelkolom.
 • Een grondig begrip van de kernstabiliteit - de centrale houdingsspieren- is een van de belangrijkste aandachtspunten.
 • Met Dru Yoga werk je ook aan het in balans brengen van de energie centra in je lichaam( de chakra's ) en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart.
 • Binnen de zachte stroom  van bewegingen ontstaan er binnen een  Dru Yogales momenten van stilte die we de 'Dru momenten van stilte" noemen.

Emoties loslaten
Dru yoga besteedt veel aandacht aan het gemakkelijker omgaan met emoties. Als je je gevoelens beter weet te hanteren, ben je meer de baas over je leven. Dan laat je je minder afleiden en kun je je energie gebruiken voor de doelen die je jezelf stelt. Emoties als verdriet of boosheid loslaten gebeurt met series oefeningen die Energy Block Release (EBR) worden genoemd. Dit zijn zachte strekoefeningen, draaiingen en buigingen die spanningen uit gewrichten en spieren doen wegstromen. Vaak worden daarbij ook visualisaties en affirmaties gebruikt om de emotionele blokkades los te laten.

Extra ontspanning
Dru yoga legt een groot accent op de stilte in jezelf, wat ook in de naam schuilt: Dhruva Nakshatra betekent poolster in het Sanskriet. Zoals deze ster een vast punt aan de hemel is, verwijst zij binnen Dru yoga naar een vast innerlijk concentratiepunt.

Dhruva betekent stil en onveranderlijk. Alles om je heen is continu in beweging, maar in het centrum is rust. Er ontstaat een gevoel van kalmte, acceptatie en gelukzaligheid vind je in je hart.

Typisch voor Dru yoga zijn de rustige, zachte bewegingen in de houdingen. Kalme bewegingen roepen weinig weerstand op en zorgen dat je spanning kunt loslaten. Veel houdingen binnen Dru yoga zijn variaties op bekende asana’s. De aanpassing zit ‘m vaak in extra ontspanning en beweging tijdens de houding. De Boom (Vrksasana) wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met een armbeweging waarbij de armen ontspannen rondgaan.

Een ander uitgangspunt is dat je energie beter gaat stromen wanneer je de gewrichten ontspant en je niets overstrekt. Als je bijvoorbeeld je armen zijwaarts strekt, maar net iets te ver naar achteren, creëer je in de schouders spanning die zich vastzet. Volgens de Dru filosofie komt dankzij de zachtheid van de bewegingen meer energie in het lichaam vrij en kan deze vrijelijk stromen.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de filosofie van Dru Yoga

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Iedereen is welkom. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Stoelyoga
Yoga op de stoel bestaat zoals alle vormen van yoga uit bewegingsoefeningen (asana’s), ademoefeningen (bewust ademen en pranayama oefeningen) en meditatie of ontspanningsoefeningen.

We passen de oefeningen aan wanneer nodig door de houding te vertragen en te vereenvoudigen, zodat iedereen mee kan doen. Stoelyoga is geschikt voor mensen die niet lang kunnen staan, een chronische aandoening hebben, herstellende zijn van ziekte. Deze les biedt ruimte om te ontdekken waar uw mogelijkheden zitten en kijken we verder dan de beperkingen. Hierbij gaan we uit van de mogelijkheden die het lichaam biedt en je leert met behulp van de aanwijzingen om je fysieke en mentale grenzen te (h)erkennen en verkennen!

Voor wie?
Voor mensen die beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, om welke rede dan ook, is het mogelijk om de yogahoudingen beter zittend in een (rol)stoel te beoefenen. Tijdens de lessen worden zowel zittende als staande oefeningen achter de stoel aangeboden. Natuurlijk kun je ervoor kiezen tijdens deze oefeningen te blijven zitten, dat is geheel vrijblijvend. Dayita past de les aan afhankelijk van de situatie en leeftijd. Het is mogelijk om individuele aanpassingen te realiseren, ook in groepsverband. Informeer naar een proefles om zelf  te ontdekken wat stoelyoga is.

Voordelen van stoelyoga:
– We onderzoeken hoe je de bewegingsruimte kunt vergroten.
– Meer aandacht voor spierkracht, gewrichten, rug en bekkenbodem. – Zinvol bij klachten die betrekking hebben op o.a: benauwdheid, vermoeidheid, spijsverteringsstoornissen of spanning.

Heeft u specifieke doelstellingen?  Dan is het mogelijk om een privéles te aan te vragen. Tijdens een privé sessie stemmen we af op uw persoonlijk wensen om de bewegingsvrijheid te behouden of te verbeteren.

De groepslessen en privé lessen worden aangeboden onze locatie, of bij wijkcentra, zorginstellingen of bij u thuis. Wanneer u graag een proefles of workshop zou willen organiseren bij u in de buurt informeer dan door contact met ons op te nemen.

Hot Yoga 38°
Uniek in Zwolle, Hot Yoga. In deze 60 minuten durende hatha yoga-les verwarmen we de zaal tot 38 graden. Zo bootsen we eigenlijk de condities na van India waar met deze temperatuur en vochtigheid yoga wordt beoefend. De toevoeging van deze extra warmte heeft allerlei fysieke voordelen. Je zult merken dat je spieren soepeler worden, je afvalstoffen sneller worden afgevoerd en dat je in staat bent juist door de enorme inspanning tot ontspanning te komen. Zeker voor mensen met reuma en schildklieraandoeningen is deze les zeer aan te bevelen. Maar ook voor de recreatieve en topsporter is het een uitdagende training.

Algemene lesinformatie:
-Lotuszen Hot Yoga is anders dan de Bikram Yoga of andere Hot Yoga aangeboden in de regio.
Het is een verantwoorde en veilige hatha yoga les met pit.
Zelfs voor beginners en/of mensen met lichte blessures is de les aan te bevelen.
-De les duurt 60 minuten.
Graag 15 minuten eerder aanwezig zijn om te wennen aan de warmte in de zaal.
-Hot Yoga is geschikt voor beginners en gevorderde Yogi’s en fitnessmensen.
We differentieren tijdens de les.
-Trek makkelijk zittende kleding aan, korte broek en T-shirt/topje is aan te bevelen. Dry fit kleding, korte hardloopkleding, verder blote voeten. Kijk bij www.run2dayzwolle.nl en/of www.yogastuff.nl voor kleding.
-Neem 2 grote handdoeken mee.
-Er zijn geen douches, dus trek warme trainings/joggingskleding mee voor erover heen na de les.

-Neem geen waardevolle spullen mee naar de Hot Yoga.
-Drink voldoende water voorafgaand aan de les. Tijdens de les niet teveel drinken. En ook niet teveel vlak voor de les, met een volle blaas is het niet prettig yoga volgen.
-Eet niet teveel voorafgaand aan de les. Bij voorkeur 2 uur voor de les niet meer, of een kleine hap.
-Na de Hot Yoga kun je je verschillend voelen; of heel energiek, of heel vermoeid, of gewoon fit. Dit verschilt per keer. Je lichaam moet wennen aan de warmte en aan de bewegingen. Er ontstaat een nieuwe balans. Het is zoals het is. Heb vertrouwen.
-Drink na de les kruidenthee of bronwater. Dit voorkomt hoofdpijn de volgende dag.
-Hot Yoga heeft zowel fysiek effect (spierkracht, conditie, flexibiliteit), als mentaal. Het vergroot je zelfvertrouwen, je concentratie en je geduld en het werkt heel goed op je humeur. Je kunt er vaak ook beter door slapen.
-Hot Yoga is geschikt voor bijna iedereen. Allen voor mensen die vaak duizelig zijn is het niet aan te raden.
-Ook voor vrouwen aan het begin van de menstruatie is Hot Yoga niet prettig. Je bepaalt zelf of je meedoet.
-Hot Yoga vermindert onze dagelijkse stress en spanning. Iedereen draagt spanning met zich mee, Hot Yoga leert je hiermee om te gaan in het dagelijkse leven. Jij bent immers zelf verantwoordelijk.

Hot Pilates 35°
‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten. Bij Hot Pilates is er extra aandacht voor lenigheid, flexibiliteit, balans en souplesse. Door de warmte train je ook je conditie. Een heerlijk inspannende ontspannende Pilates les in de warmte van 35 graden.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Flow Pilates is een klassieke pilatesles, waarbij de oefeningen in een reeks, in een flow worden aangeboden. Uiteraard in diverse opties, zodat je altijd een keuze hebt in intensiteit. Nadruk ligt ook hier op de mindfulness, bewegen in het moment en bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coördinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Hot Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

Mindful Pilates
‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Pilates-beoefening resulteert in een goede houding, grotere bewegingsvrijheid, fitheid en balans. Onze Pilates = -> Mindful Pilates geworden, nog meer nadruk op bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coordinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

Flow Yoga & Pilates

De Flow Yoga is een zachte, maar dynamische yogales gebaseerd op de technieken uit de Aplomb Yoga van Maartje van Hooft, waarbij tijdens de vooroefeningen veel aandacht is voor interne stabiliteit en ontspanning.
Dit om het teveel aan spanning los te laten, en zo volledig uitgelijnd en geankerd de rest van de flow les te kunnen volgen.
Flow betekent in deze context een opeenvolging van houdingen/asana’s op het ademritme.
Afwisselend inspannende en ontspannende houdingen in een iets hoger tempo dan een reguliere Hatha Yoga les.
Er is veel aandacht voor lichaamshouding, begeleiding in de asana’s, de ademtechnieken en de bandha’s en vayu’s. Na de Flows volgen Pilates Core-oefeningen en eindigen we met een welverdiende eindontspanning/meditatie. 

Na dit uur voel je je ontspannen en toch krachtig. We drinken samen een kop Ayurvedische thee indien je nog tijd en de kracht 😉 hebt.

Shakti: Yoga & Pilates

Shakti is een verrassende yoga & pilates les waarin je zowel kracht, conditie als ontspanning kan ervaren.
De yoga houdingen zijn gebaseerd op de 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte, gezien vanuit de Ayurvedische gezondheidsleer uit India. Ayurveda gaat uit van een lang en gezond leven, zowel lichamelijk als geestelijk.

Yoga​ leert je de eenheid ervaren van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt.

De verschillende pilates-oefeningen versterken je lichaam. Een sterk en soepel lichaam geeft mentale kracht en leert je beter met je eigen energie om te gaan. Shakti is een dynamische les met heerlijke muziek die je naar stilte en rust in jezelf brengt. 

Na de les drinken we met de groep een kopje Ayurvedische thee. 

Docent: Jeanet Siddhi Heilbron

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is gewone yoga, speciaal voor zwangere vrouwen. De lessen zijn informatief, maar er worden ook veel yogahoudingen geoefend. De yogahoudingen maken niet alleen de spieren soepel en sterk om zo de zwangerschap en bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maar ook kom je meer in contact met het vertrouwen in je lichaam en met je innerlijke kracht.

Andere onderwerpen die verder nog aan bod komen.

•​ Het gebruik van de adem mbt. opvangen van ontsluitingsweeën en tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling.
•​ Het gebruik van de adem bij het persen.
•​ Praktische tips en toepassingen van adem en massage bij weeën.
•​ Omgaan met klachten, pijn en ongemakken tijdens de zwangerschap en
•​ praktische aanwijzingen bij klachten die zich voordoen.
•​ Omgaan met pijn en angst.
•​ Hoe spanning in mondbodem, middenrif en bekkenbodem met elkaar samenhangen.

Ontspanning, concentratie en kracht.

De lessen die je komt volgen staan in teken van drie thema’s. Elke maand start er een nieuw thema. De thema’s zijn: ontspanning, concentratie en kracht. Door het werken met de thema’s zijn de lessen steeds opnieuw verrassend, uitdagend en leerzaam.
Ontspanning betekent: ‘Overgave aan dat wat de natuur op dat moment van je vraagt’. Je leert bijvoorbeeld hoe de adem en ontspanning met elkaar verbonden zijn. En hoe je deze kunt toepassen in je zwangerschap en bevalling. Concentratie is daarbij belangrijk.
Concentratie betekent: ‘ De aandacht richten daar waar zij van je verlangt wordt’. Als zwangere vrouw leer je met behulp van de adem de aandacht te richten op een bepaald deel van het lichaam. Dit kan je tijdens de zwangerschap toepassen wanneer je spanning in je lichaam ervaart en het helpt om bij de bevalling de adem te kunnen sturen. Je leert ook dat dat ontspanning nodig is om kracht te kunnen ervaren. Zo beoefen je overbodige spanningen los te laten, zoals dit in de uitdrijvingsfase van de bevalling noodzakelijk is om krachtig en effectief te kunnen persen.
Kracht betekent: ‘Doen wat je moet doen zonder dat het je uitput’.

De adem
De adem staat centraal in de zwangerschapsyogalessen. Je ervaart hoe de adem te gebruiken als middel om bewust te leren ontspannen en om met de adem aandacht en kracht te richten. Tijdens de lessen worden er yogahoudingen beoefend en specifieke ademoefeningen. De specifieke ademtechnieken voor bij de bevalling komen voort uit de yoga ademoefeningen.

Wanneer begin je?
Je kan al beginnen met zwangerschapsyoga vanaf de 13e week van je zwangerschap en je kan meedoen tot aan de bevalling. Het is een doorlopende cursus waarin je ieder moment kan instromen.

Je hoeft niet eerder aan yoga te hebben gedaan om mee te kunnen doen met zwangerschapsyoga. Als je wel al ervaring hebt met yoga dan zal je deze lessen heel prettig vinden.

Elke laatste les van de maand is het partnerles. In deze lessen wordt veel aandacht besteed massages en ademoefeningen. Vooral hoe de partner de zwangere vrouw kan ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Zorgverzekering
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de zwangerschapsyogalessen volledig of voor een gedeelte. Je kan het beste navraag doen bij je zorgverzekeraar wbt. de vergoeding. Jeanet Siddhi heeft een AGB code en dus geregistreerd bij alle zorgverzekeraars.

Kosten: Het lesgeld bedraagt € 50,- per maand, dit is inclusief de partnerles. In de uitgerekende maand mag je € 12,50 per les betalen. De kosten voor een losse partnerles zijn € 20,- per paar.

Workshop "Mindfulness" op zondag 22 september  13.30 tot 15.00 uur

Kosten: € 15,-  pp (bij inschrijving voor 8 weekse cursus wordt dit als korting verrekend)

Workshop:

Een mooie en uitgebreide kennismaking met Mindfulness. 
"Waar is het goed voor? Hoe kan dat? Is het wat voor jou? Kan iedereen het volgen?"
Door middel van korte oefeningen, ervaren en uitleg kan je er achter komen of Mindfulness geschikt voor jou is, of het bij jou past. Uiteraard is een kopje koffie of thee aanwezig en bij de prijs inbegrepen 😉

De Trainer:

Rogier Wilthof (48), is sinds 2015 trainer Mindfulness. Hij heeft zich daarnaast ook verder
ontwikkeld door Mindful Run, Mindful Walk, Yoga en Wandel Coaching te geven.
Sinds 2016 geeft Rogier les bij LotusZen Yogastudio.
8 Weekse Cursus Mindfulness

Zondagmiddag  van 13.30 tot 16.00 uur

data:
13, 20, 27 Oktober 
3,10,17,24 November
1 December

Stiltedag in december, wordt gepland in overleg

Kosten: € 325,- 

(leden LotusZen krijgen korting)

Ons actuele lesrooster:

Powered by Lotuszen

Veel gestelde vragen:

Probeer eens onze massages

Geniet nu van een heerlijke massage behandeling.
Er zijn vele soorten massages.
Vraag een behandeling aan en binnen 24 uur nemen wij contact op.
Nu een afspraak maken?

Yogamat nodig?

Ga naar https://webshop.lotuszen.nl
Daar heb je keuze in Yogamatten, tassen
en meditatie artikelen.

Graag meer verdiepen in Yoga?

Het is nu mogelijk om yoga cursussen te volgen bij Lotuszen.
Bekijk ons cursusaanbod!

Vraag een adviesgesprek aan!

Over ons

Lotuszen is 2012 gestart. Als tegenhanger van de alledaagse drukte bieden wij wekelijkse groepslessen aan om dichtbij jezelf te blijven en balans te vinden. Zo belangrijk. De cirkel is rond, we zijn ooit gestart in het Cultuurhuis, en zitten weer in het Cultuurhuis voor de komende 1,5 jaar, voordat we verhuizen naar de Scholtensteeg. Ook zitten we met een dependance in Zwolle-Zuid. Het hoofdkantoor zit aan de Hasselterdijk 20K in Zwolle-Frankhuis. Wees welkom.
Lees meer>>>

Waarom Lotuszen

 • Flexibel lessen volgen
 • Op elk moment instappen
 • Veel keuze uit diverse groepslessen
 • Ontspannen sfeer en veilige omgeving
 • Veel persoonlijke aandacht voor jou
 • Centrale ligging in Zwolle op 3 locaties
 • Gekwalificeerde docenten
 • Gratis parkeren voor de deur
 • Zeer geschikt voor hoog gevoelige mensen
 • Lessen gaan het hele jaar door

 

 

 

 

Stel een vraag

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Aangesloten bij:

kvk-nr.: 60900393
btw-nr.: NL854110707B01