Kies met je hart, je verstand is om keuzes te begrijpen niet om ze te maken

Vast op de lijst

Het is mogelijk om je aan te melden voor vast op de lijst.
Zo hoef je nooit meer je les te reserveren.
Let op! Wij adviseren dit alleen als je consequent komt.
Op het moment je niet kunt komen dien je altijd je af te melden.

Reserveer online een les

Lesvormen

Onderzoek de verschillende lesvormen die worden geboden aan Yoga en Pilates.
Er is een groot verschil in lessen van inspannend tot ontspannend zowel voor lichaam als geest. Het is dan ook belangrijk om te weten wat het verschil in lessen is om een goede keuze te kunnen maken wanneer je welke lessen gaat volgen. De kunst is om goed afgestemd te raken op je eigen lijf. Volg wat je nodig hebt op dat moment.

Aplomb Flow yoga

Aplomb Flow yoga is een zachte, maar dynamische yogales gebaseerd op de technieken uit de Aplomb Yoga van Maartje van Hooft, waarbij tijdens de vooroefeningen veel aandacht is voor interne stabiliteit en ontspanning. Dit om het teveel aan spanning los te laten, en zo volledig uitgelijnd en geankerd de rest van de flow les te kunnen volgen. Flow betekent in deze context een opeenvolging van houdingen/asana’s op het ademritme. Afwisselend inspannende en ontspannende houdingen in een iets hoger tempo dan een reguliere Hatha Yoga les. Er is veel aandacht voor lichaamshouding, begeleiding in de asana’s, de ademtechnieken en de bandha’s en vayu’s.

 

Na dit uur voel je je ontspannen en toch krachtig.
De asana's in de Hatha Flow Yoga les worden aangeleerd in Amitabha-stijl: dat wil zeggen met aandacht voor de centrale as. Dit heet Aplomb. Aplomb-yoga is ontwikkeld door Maartje van Hooft en is een methode om te komen tot intrinsieke stabiliteit, ontspanning en een gebalanceerde uitlijning. De methodiek helpt stabiliteit in je lichaam op te bouwen en van daaruit te ontspannen. Aplomb bouwt diepe stabiliteit op, ankert je energie-systeem en laat je thuiskomen in jezelf. De specifieke vooroefeningen van Aplomb-yoga helpen je om ingesleten spanningspatronen los te laten . Je leert het gevoel van 'rusten in het bekken' herkennen. En je gaat ervaren dat 'het midden' en je 'eigen as' alleen vanuit ontspanning en interne ruimte benaderd kunnen worden. Het is een proces dat je helpt landen in jezelf en thuiskomen in je lichaam. Meer informatie over Yoga & Aplomb: www.aplomb-yoga.nl

Hatha Yoga
Hatha Yoga is de meest beoefende yogavorm in het Westen. Hatha Yoga is een open stroming, zonder duidelijke oprichter of goeroes. Ieder kan er het zijne/hare in vinden. Het is een lichamelijke vorm van yoga waarbij de oefeningen gekoppeld worden aan de ademhaling. In een les Hatha Yoga worden diverse vooroefeningen en dynamische- en statische asana’s afgewisseld. Doel is om het lichaam in balans te brengen en de spieren en bindweefsel soepel te maken. Tussendoor is er ruimte voor navoelen en bewust worden. Daarnaast komen ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en meditatie aan bod. De basis van de Yoga is gebaseerd op Aplomb Yoga van Maartje van Hooft. Zie voor meer informatie: http://www.aplomb-yoga.nl/.

Hatha Yoga heeft effect op het fysieke lichaam maar werkt ook in op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers.
In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar lichaamsdelen te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. De basis van Hatha Yoga
De Indiase wijsgeer Patanjali beschreef ruim tweeduizend jaar geleden in zijn Yoga sutra's acht verschillende stadia van yoga: leefregels over hoe je een zinvol leven kunt leiden. Zo gaat het eerste voorschrift, yama, over je ethische normen en het tweede, niyama, over zelfdiscipline. Het derde en het vierde stadium, asana en pranayama, zijn het meest praktisch en vormen samen de hoofdingrediënten van Hatha Yoga. Asana staat voor lichamelijke oefening, pranayama voor beheersing van de ademhaling.

Lesopbouw

Een les duurt 55 minuten. De les begint met een korte meditatie. Daarna volgen ademhalings- en yogavooroefeningen. Deze oefeningen brengen je tot rust en zo kun je met volle concentratie en voldoende stabiliteit beginnen aan de les. Dan volgen de seriegroeten. Dit zijn vloeiende bewegingen die je lichaam helpen op te warmen en voor te bereiden voor de verschillende houdingen die volgen. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning/meditatie van 10 minuten waarin je begeleid wordt om je lichaam volledig te ontspannen en je gedachten te kalmeren. Indien gewenst kun je na afloop een kopje Ayurvedische thee drinken in de lounge.

Waar en voor wie?
Hatha Yoga wordt gegeven in de Zen-ruimte. HathaYoga is geschikt voor een ieder die met voor iedere leeftijd en achtergrond met een redelijke tot goede gezondheid. Het is geschikt voor een ieder die met open aandacht gericht is op bewustzijnsontwikkeling via het lichaam. Ongeacht bewegingsachtergrond en conditie.


Effecten en voordelen

 • bevordert het lichaamsbewustzijn
 • meer concentratie, kalmte en souplesse
 • betere coördinatie en balans zowel fysiek als mentaal
 • versterkt de spieren en het zenuwstelsel
 • betere energiehuishouding en bloedcirculatie
 • meer plezier en verbinding met eigen kracht

Wat neem je mee?
Neem je eigen yogamat en kussens mee. Evt. zijn kussentjes en dekentjes aanwezig. Wel is het aan te raden om sokken of een trui mee te nemen voor de eindontspanning en comfortabele kleding te dragen. Eet uiterlijk een uur van te voren iets lichts en drink na de les een extra glas water of warme kruidenthee.

Chakra Yoga

Bij Chakra yoga wordt gewerkt met yogahoudingen en series gebaseerd op de Aplomb Yoga en Hatha Yoga, waar veel aandacht is voor adem, meditatie en visualisaties binnen een thema: een chakra. Elke week behandelen we alle chakra’s, maar gaan dieper in op 1 chakra met haar eigen kwaliteit. Afhankelijk van welk chakra we behandelen, wordt de intensiteit bepaald. Het is aan te raden om deze les met regelmaat, liefst wekelijks te volgen.

In de Indiase filosofie is het woord voor levensenergie prana. In het lichaam zijn knooppunten, waar deze energie sterker stroomt: chakra's. De zeven hoofdchakra’s liggen langs de wervelkolom en beïnvloeden ons lichamelijk, psychisch en spiritueel en hebben elk hun eigen kwaliteiten. Chakra yoga werkt op het fysieke lichaam, maar ook op emotielichaam en het energielichaam. De chakra yoga is gericht op het verkennen, stimuleren en balanceren van deze chakra’s. Je leert de verschillende karakters van de chakra’s ervaren en begrijpen. Hierdoor kun je meer zelfinzicht krijgen, leer je te ontspannen en overbodige ballast los te laten.

Als je chakra yoga oefent zal je merken dat jijzelf je eigen energie en gevoel kunt beïnvloeden. Je leert door chakra yoga zekerheid, vertrouwen, zelfvertrouwen, liefde, kennis en geluk in jezelf creëren. Het mooie is dat dit niet alleen op de mat tot uitdrukking komt, maar vooral ook in het dagelijks leven.

Hier is onze een samenvatting met uitleg over de Chakra’s:

Wortelchakra

Vertegenwoordigt ons bestaansrecht, het verbonden zijn met ons lijf en de grond onder onze voeten, onze primaire behoeften en instincten.
•Locatie: basis van wervelkolom in stuitgebied.
•Emotionele kwesties: Alles aangaande overleving zoals financiële onafhankelijkheid, geld en voedsel. Ons gevoel van veiligheid.
Uit balans: Hoofd emotie: angst

Sacraal Chakra

Vertegenwoordigt ons vermogen tot creëren, levens scheppend bezig te zijn en ons gevoelsleven
•Locatie: onderbuik, ongeveer twee duim onder de navel en twee duim in
•Emotionele kwesties: gevoel van overvloed, welzijn, plezier en seksualiteit
Uit balans: Hoofd emotie: schuld

Zonnevlecht Chakra

Ons vermogen om te vertrouwen in onze eigen kracht, het vermogen om te manifesteren en de controle over ons leven
•Locatie: bovenste buik in de maag gebied
•Emotionele kwesties: eigenwaarde, zelfvertrouwen, in je eigen kracht staan, je grenzen bewaken
Uit balans: Hoofd emotie: schaamte

Hart Chakra

Ons vermogen om lief te hebben, onze relatie met onszelf en anderen
•Locatie: midden van de borst net boven het hart
•Emotionele kwesties: liefde, vreugde en innerlijke vrede.
Uit balans: Hoofd emotie: Verdriet

Keel Chakra

Ons vermogen om te communiceren, ons zuiver uit te drukken, onze eigen unieke authentieke expressie uiten
•Locatie: keel
•Emotionele kwesties: communicatie, zelf-expressie van gevoelens en de waarheid
Uit balans: Hoofd emotie: Oneerlijkheid

Derde oog Chakra

Ons vermogen om te concentreren/focussen op en de ‘bigger picture’ zien en onze eigen inzichten te begrijpen, voorbij alle filters van oordelen en conditionering
•Locatie: voorhoofd tussen de ogen
•Emotionele onderwerpen: intuïtie, fantasie, wijsheid en het vermogen om te denken en beslissingen.
Uit balans: Hoofdemotie: In een illusie leven, of niet durven vertrouwen op je intuïtie

Kruinchakra

De hoogste chakra vertegenwoordigt ons vermogen om volledig geestelijk worden aangesloten
•Locatie: de top van het hoofd
•Emotionele kwesties: innerlijke en uiterlijke schoonheid, onze verbinding met het spirituele en pure gelukzaligheid, onze verbinding met onze leefwereld
Uit balans: Hoofd emotie: Je afgesloten voelen, niet verbonden met je leefwereld

 

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Chakra's vanuit de yoga en energiewerk.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Chakra Yoga is geschikt voor iedereen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen.

Het woord Kundalini betekent “Bewustzijn”.
In alle eenvoud kun je dus stellen dat Kundalini yoga dus de yoga van het bewustzijn is. Uiteraard is het meer dan dat. Kundalini yoga is een holistische technologie, een wetenschap voor het helen van lichaam, mind en geest.

De kracht van Kundalini yoga ligt vooral in de beoefenen ervan, net als bij iedere vorm van yoga natuurlijk. Het werkt op zowel je zenuwstelsel als je klierensysteem waardoor je het effect van de oefeningen direct ervaart. Kundalini yoga geeft mensen het mentale vermogen, het fysieke uithoudingsvermogen en de emotionele balans om efficiënter om te gaan met situaties waarmee ze geconfronteerd worden. Het leert mensen om steviger in het leven te staan.

Er wordt gezegd dat Kundalini yoga een heel krachtige vorm van yoga is en sneller effect heeft dan andere vormen van yoga. Of dat zo is laat ik even in het midden omdat ik denk dat het afhankelijk is van hoe iemand dat zelf ervaart. Kundalini yoga sluit volledig aan op onze huidige samenleving waarin alles steeds sneller gaat, mensen zich steeds sneller aan moeten kunnen passen en vaak met stress om moeten leren gaan.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Chakra's vanuit de yoga en energiewerk.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Chakra Yoga is geschikt voor iedereen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen.

Ontspanningsyoga
Ontspanningsyoga is een groepsles Hatha Yoga wordt gegeven in Zwolle, met nadruk op het bewegen van binnenuit, met twee voeten op de grond, met diepgang en inspiratie. Yoga is oorspronkelijk afkomstig uit India en bestaat al vele duizenden jaren. In de traditie van yoga staat het bewust worden en stabiliseren van lichaam en geest centraal. Vooral de yogahoudingen, de asana’s zijn bekend. Meer op de achtergrond, maar zeker zo waardevol, is dat LotusZen zich ook richt op geestelijke ontwikkeling en ervaring in de vorm van meditatie.

De twee uitersten op het pad van yoga zijn: het beoefenen van yoga als een sport waarin je je lichaam stroomlijnt en in conditie houdt, of je leven geheel in het licht van een bepaalde yogastijl leiden. Lotuszen bewandelt een pad dat zich hier ergens tussenin bevindt.

Ontspanningsyoga is gericht op het vinden van het eigen fysieke en spirituele centrum. Deze nieuwe benadering krijgt steeds meer herkenning en erkenning vanuit in de yoga-wereld. Het helpt je een stevig anker te vinden in een razendsnel veranderende wereld. Veel persoonlijke aandacht. Ontspannen sfeer.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Yoga basics, zowel qua theorie als praktijk, o.a. core-stability, core-energy, chakraleer, mindfulness, meditatie, gronding, verstilling, lichaamsbewustzijn, meridiaanleer, elementen, etc.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Ontspanningsyoga is special voor de nieuwelingen. Je groeit mee met je docent in je ontwikkeling. Iedereen is welkom. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Yin yoga
Yin yoga is een rustige en langzame manier van Yoga beoefening. Doordat houdingen lang worden aangehouden zullen je spieren en bindweefsel steeds dieper tot ontspanning komen.
De energie kan hierdoor beter gaan stromen wat een heilzame invloed heeft op je lichaam waardoor je makkelijker herstelt en genezingsprocessen worden bevordert.

Inmiddels heeft de topsport Yinyoga ontdekt en wordt deze door verschillende sporters als aanvullende training gebruikt. Yinyoga is echter goed voor iedereen en kan door iedereen op zijn/haar eigen niveau beoefent worden.

Of je nu bent; jong of oud, dik of dun, wel of geen conditie hebt, lenig of een stijve hark bent.

Yinyoga kan daarnaast preventief ingezet worden om de eventuele gevolgen van te weinig en/of eenzijdige beweging, ( bijv. arbeid in een zittende houding of veel achter de computer of in de auto te zitten) te compenseren.

Yinyoga heeft daarnaast een rustgevend en meditatief effect waardoor je beter bestand zult zijn tegen de hedendaagse hectiek en de vele dagelijkse prikkels.

Restorative yoga geeft je de gelegenheid weer in contact te komen met je oorspronkelijke staat van kalmte en ontspanning. Tijdens dit uur worden er op yoga gebaseerde poses aangeboden waarin je langere tijd verblijft. Je wordt ondersteund door bolsters blokken en dekens. Stilte is een belangrijk onderdeel van restorative yoga. We zijn in deze jachtige tijd met voortdurende indrukken veelal afgedwaald van stilte. Van in stilte met jezelf kunnen Zijn. Restorative yoga nodigt je uit weer te ontspannen en bij jezelf te arriveren.

Lu Jong Healing Yoga
Lu Jong bevordert heling door evenwicht te brengen in lichaam, adem en geest

Lu Jong is een oeroud Tibetaans systeem van bewegingen en ademhalingen ter bevordering van gezondheid en geluk. Het wordt ook wel Healing yoga genoemd. De Lu Jong die bij LotusZEN wordt aangeleerd, is afkomstig van de overdrachtslijn van Tulku Lobsang. Tulku Lobsang is een Tibetaanse lama en arts, afkomstig uit Amdo in Oost-Tibet.
Lu Jong zijn eenvoudige bewegingen die door iedereen uitgevoerd kunnen worden, en waarvan het effect al heel snel voelbaar is. Lu Jong is zeer waardevol omdat het gelijktijdig werkt op alle dimensies van ons welzijn. De praktijk van Lu Jong brengt fysieke gezondheid, verhoogt lichaamsbewustzijn, maar men traint ook de geest: de focus verbetert en verstorende gedachten worden stilgelegd. Door het uitvoeren van deze reeks dynamische fysieke bewegingen gecombineerd met een correcte ademhaling en een interne focus kan men een diepe interne balans bereiken.

In het Tibetaans betekent Lu= “lichaam” en Jong betekent “training of transformatie”.
Lu Jong komt uit de Tantrayana traditie van het Tibetaanse Boeddhisme. In Tantrayana wordt het lichaam beschouwd als het voertuig voor ontwikkeling en transformatie van het zelf. Daardoor is het lichaam een weg naar verlichting. Door gebruik van het lichaam en de training ervan tot een toestand van zuiverheid kan men het hele lichaam zelf transformeren: lichaam, spraak en geest. Dit vormt een voorbereiding op diepere en meer subtiele praktijken. Wanneer we deze drie onzuivere delen van onszelf kunnen transformeren, kunnen we het diamanten vajralichaam bereiken en absoluut geluk ervaren.

Voordelen voor de fysieke gezondheid

Het meest onmiddellijke doel van deze bewegingen is de verbetering en het behoud van onze gezondheid. Door regelmatig de praktijk van Lu Jong uit te oefenen heeft men meer weerstand tegen ziekte. Men verkrijgt een grotere algemene kracht, een beter immuunsysteem, uithoudingsvermogen en kracht. Bij een intense praktijk worden onze zintuigen krachtiger. We zien en horen beter, en onze gevoeligheid is scherper.

Wat moet je meenemen?
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en een matje mee.

Tibetaanse Relax Yoga

“Voor fysieke en emotionele gezondheid” 

Tibetaanse Relax Yoga bevat elementen van Hatha Yoga, welke is gebaseerd op eeuwenoude oosterse medische en meditatieve tradities. Beoefening van Tibetaanse Relax Yoga is een uitstekend middel om je fysieke en emotionele gezondheid, je vitaliteit en balans te bevorderen. Een uitgebreid en verfijnd stelsel van eenvoudige adem-, bewegings- en zelf-massageoefeningen brengt je in contact met de gewaarwordingen en sensaties die de basis vormen van een ontspannen, evenwichtig en gelukkig bestaan. Op subtiele en vaak verrassende wijze merk je hoe energie opnieuw gaat stromen en hoe fysieke, emotionele en mentale blokkades kunnen gaan smelten.

Voordelen en effecten

Ontspanning, laat de energie beter door je lichaam stromen, je voelt je beter en energieker, het voorkomt stress in je leven.

Voor wie

Tibetaanse Relax Yoga helpt stress te voorkomen en kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of conditie (vanaf 12 jaar). Tibetaanse Relax Yoga vormt ook een goede voorbereiding op meditatie.

Wat moet je meenemen

Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Kleding waar je je comfortabel in voelt. Wanneer je snel koude voeten hebt, raden wij aan sokken mee te nemen. Neem ook zeker wanneer je die hebt, je eigen yogamat mee en een deken. Deze hebben wij uiteraard ook ter leen, dus heb je dit niet dan geeft dat niets.

Mindful Yoga
Voel je op zondag al het ‘maandagmorgengevoel’ opkomen? Deze les is speciaal ontwikkeld tegen de maandagblues.
Mindful Yoga is een yogavorm gebaseerd op Aplomb Yoga en Mindfulness, welke speciaal op zondagavond wordt aangeboden. Yoga vanuit de Mindfulness brengt je naar een evenwichtig en gelukkig leven. Yoga is gericht op bewegen vanuit stabiliteit, ontspanning, zelfbewustzijn op elk moment, als voorbereiding op de werk-, schoolweek…

Mindful Yoga stimuleert ook een lichaamsgericht kalmerend bewustzijn, innerlijke kracht en uithouding. Zowel de stilte tijdens als tussen twee poses kunnen herstellend werken. Flexibiliteit en balans in de poses, geven je dezelfde krachten in je dagelijks leven.
In volle aandacht in je lichaam blijven, je sensaties voelen, je adem gewaarworden en de ruimte toelaten door overgave tijdens de inspanning maakt je bewust van je houdingen en mogelijkheden. Concentratie en bedachtzaamheid zijn sleutels om de lagen te ontdekken van onze onbegrensde natuur.
De ademhalingsoefeningen, yoga-asanas openen je energiekanalen (nadis) en je individuele zelf leert bewust verbinding maken door nieuwsgierig en met zo weinig mogelijk weerstand te ontdekken.

Voordelen en effecten
– creëert een innerlijk sterk bewustzijn
– helpt om subtiele verschuiving te brengen in het bewustzijn, welke je kan ondersteunen veranderingen in het leven te brengen
– verbeteren van lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen
– versterken van je Core stability en Core energy
– verbetert je concentratievermogen
– ervaring van meer vitaliteit, balans, helderheid en openheid
– herstellende kracht door integratie van energiestromen
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Mindful Yoga, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem een matje, warme trui en sokken mee.

Yoki Yoga

YoKi is een mindful georiënteerde bewegingsleer. De naam is deels afgeleid van Yoga en Qi Gong/Taiji chuan echter de basis ervan is veel breder. Deze is gelegen in de contemplatieve vechtkunsten, Aplomb-yoga, functioneel fitnessen dans. We leren geen specifieke vorm/stijl. we trainen bewegingsprincipes(spiraal, golf, zwaartekracht, openen en sluiten etc.) die inherent zijn in sport, alledaags bewegen en het bestaan zelf.

Van bewegen vanuit wilskracht naar geankerd bewegen met veerkracht! YoKi is geboren uit liefde voor bewegen en wat beweging is en met je doet. Het is gebaseerd op het oosterse filosofische concept van ‘Yin en Yang’ over het bestaan, gezondheid en transformatie.

Centraal staan de 3-A’s; Aandacht, Alignement en Ademenergie (Ki/Prana) zoals ook in de yoga en interne vechtkunsten. De oefeningen gaan verder dan ‘goede’ houdingen, balans en meedoen. YoKi gaat uit van organische totaalbewegingen vanuit gronding, natuurlijke bewegingsketens en eenheid in het bewegen. Zo zorg je ervoor dat de Ki, ook wel levensenergie of je potentieel genoemd, optimaal kan stromen en zich uitdrukken. Fysiek trainen we o.a. de zintuigen, pezen, gewrichtsbanden en bindweefsel. Met open aandacht voor hoe je lichaam beweegt en overgangen maakt, leer je hoe een beweging moeiteloos ontstaat en deze geweldloos efficiënter, gemakkelijker en vloeiender is te maken. Daarom doen we de oefeningen en technieken langzaam, geconcentreerd en met optimale spierbalans. Dit vraagt geduld en kalmte, zeker in het begin. Daarin wordt het makkelijker om je compensaties en blokkades te herkennen maar ook om je bewuster te verbinden met je oorspronkelijke expressie.

YoKi is het onderzoeken en bewust worden van je zelf tussen bewegen en niet-bewegen. Daarin ligt de potentie voor transformatie. De oefeningen variëren in liggen, zitten, staan en stappen. Beweging is voor iedereen het zelfde, echter elk lichaam is anders. In deze les is daarom ruim aandacht voor hands-on correcties, die het voelen van beweging en natuurlijke ketens duidelijker en reproduceerbaar maakt. Juist ook in andere takken van beweging. De lessen zijn onconventioneel en uniek.

Waar en voor wie?
YoKi Yoga wordt gegeven in de Zen-ruimte, elke dinsdag om 09.00 uur. Het is geschikt voor een ieder die met open aandacht gericht is op bewustzijnsontwikkeling via het lichaam. Ongeacht bewegingsachtergrond en conditie.

Effecten en voordelen

 • bevordert het lichaamsbewustzijn en -effectiviteit
 • meer concentratie, kalmte en souplesse
 • betere coördinatie en balans zowel fysiek als mentaal
 • versterkt de pezen, botten, zenuwstelsel en fijne motoriek
 • gecentreerde presentie in je bodymind
 • betere energiehuishouding en bloedcirculatie
 • meer plezier en verbinding met eigen kracht

Wat neem je mee?
Voor deze les heb je yogamatje, flesje water en een handdoek nodig. Trek makkelijke ruim zittende kleding aan en neem een vest/trui en sokken mee. Eventueel schoenen met een dunne platte zool.

Vinyasa Yoga
Bij deze vloeiende, dynamische vorm van yoga wisselen verschillende houdingen elkaar af op het ritme van de adem. De voortdurende focus op adem en beweging brengt de aandacht gemakkelijk in het nu. Elementen uit de Zonnegroet zijn een steeds terugkerend onderdeel en worden gebruikt als verbinding tussen de houdingen. De nadruk ligt in deze les op de fysieke inspanning: het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.

Vinyasa yoga is een aanrader voor als je meer fysieke uitdaging zoekt. Ook als je met veel onrust kampt piekeren, onzekerheid) kan deze vorm van yoga goed helpen om ‘uit je hoofd en in je lijf’ te komen omdat de wat zwaardere en dynamische oefeningen meer aandacht en inspanning vragen. Het opbouwen van fysieke kracht en concentratie verstevigt je innerlijke basis en werkt positief door in je zelfvertrouwen.

Er zijn verschillende vormen van Vinyasa. Onze docent is opgeleid bij de Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos.

Zonnegroet
Vinyasa kan worden vertaald vanuit het Sanskriet naar ‘verbinding’, verwijzend naar de verbinding tussen beweging en de adem. Een andere vertaling is ‘variaties binnen parameters’, verwijzend naar de diversiteit binnen verschillende Vinyasa yoga lessen. De aandacht gaat uit naar de adem en de overgang van houding naar houding, in plaats van naar het bereiken van een correcte uitlijning van het lichaam in de houding zoals meer karakteriserend is voor Hatha yoga en Iyengar yoga. Veel Vinyasa yoga lessen beginnen dan ook met de zonnegroet.

Ujjayi
De ademhaling die wordt toegepast in de Vinyasa yoga is de Ujjayi. Je ademt in en uit door je neus. Deze manier van ademen wekt kracht en energie op en kenmerkt zich door een ruisend geluid doordat de keel lichtjes wordt dichtgeknepen. De ademhaling wordt aangehouden tijdens de yogaoefeningen, behalve tijdens de ontspanning. De constante cyclus van in- en uitademing creëert een punt van kalmte en focus, waar je keer op keer naar kunt terugkeren mocht je zijn afgedwaald. De fysieke houdingen en de Ujjayi adem creëren samen een interne warmte, welke zorgt voor een zuivering van het lichaam door een toegenomen bloedcirculatie en transpiratie.

Afwisseling
Tijdens een Vinyasa yoga beoefening kun je veel afwisseling verwachten; tijdens een les kan de focus bijvoorbeeld op vooroverbuigingen zijn of je kan veel aandacht besteden aan heupopeners. Door deze diversiteit is geen les hetzelfde wat kan helpen om je geest tot rust te brengen. Als je dezelfde houdingen keer op keer uitoefent, kan je geest makkelijk afdwalen en kan je snel verveeld raken. Afwisseling is behulpzaam om blessures te voorkomen, omdat het voorkomt dat je veel repeterende bewegingen maakt. De lessen zijn ontspannen, krachtig en onvoorspelbaar wat behulpzaam kan zijn voor mensen met een overactieve geest. Vinyasa yoga brengt niet alleen je geest tot rust, het vergroot ook je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit en brengt je stress levels omlaag. De continue bewegingen van een houding naar de andere, zorgen voor een cardiovasculaire training die afwezig zijn bij de meer traditionele vormen van yoga.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over Vinyasa Yoga

Voor wie
Zeer geschikt voor de semi-gevorderde beoefenaar.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Dru Yoga
Dru yoga wordt ook wel ‘de yoga van het hart’ genoemd. Een stroming die in de kern draait om leven vanuit de liefdevolle rust in jezelf.

Dru yoga vindt zijn oorsprong in Hatha yoga en omvat klassieke yogahoudingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) , handgebaren (mudras), positieve affirmaties, heldere visualisaties en krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden. Dru Yoga lessen omvatten meestal Energy Block Release (EBR) reeksen, houdingen, yogareeksen, ademhalingsoefeningen en elke les - afgstemd op het niveau van de groep - wordt afgesloten met een relaxatie of een Dru Meditatie.

Wat is nu specifiek aan Dru Yoga?

 • Alle gewrichten worden 'zacht' en ontspannen gehouden tijdens de bewegingen. Op die manier ontwikkel je flexibiliteit en zo kan subtiele energie vrij stromen.
 • De Dru les wordt aangepast aan het niveau van de groep. Voor een les met stevige houdingen, geschikt voor een fysiek hoger conditioneel niveau  tot een les met zachte dynamische bewegingen bij een lager conditioneel niveau.
 • Energy Block Release - reeksen zijn eenvoudig uit te voeren, vloeiende bewegingen die helpen om spanning en energie blokkades zowel fysiek als emotioneel en mentaal los te laten
 • In Dru Yoga komen alle bewegingen vanuit de rug; immers een gezonde rug is een gezond lichaam.
 • De 'spinal wave', de golfbeweging van de wervelkolom en de draaiing van de wervelkolom zijn de hoofdkenmerken van Dru Yoga; zij zorgen voor een gezonde en actieve wervelkolom.
 • Een grondig begrip van de kernstabiliteit - de centrale houdingsspieren- is een van de belangrijkste aandachtspunten.
 • Met Dru Yoga werk je ook aan het in balans brengen van de energie centra in je lichaam( de chakra's ) en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart.
 • Binnen de zachte stroom  van bewegingen ontstaan er binnen een  Dru Yogales momenten van stilte die we de 'Dru momenten van stilte" noemen.

Emoties loslaten
Dru yoga besteedt veel aandacht aan het gemakkelijker omgaan met emoties. Als je je gevoelens beter weet te hanteren, ben je meer de baas over je leven. Dan laat je je minder afleiden en kun je je energie gebruiken voor de doelen die je jezelf stelt. Emoties als verdriet of boosheid loslaten gebeurt met series oefeningen die Energy Block Release (EBR) worden genoemd. Dit zijn zachte strekoefeningen, draaiingen en buigingen die spanningen uit gewrichten en spieren doen wegstromen. Vaak worden daarbij ook visualisaties en affirmaties gebruikt om de emotionele blokkades los te laten.

Extra ontspanning
Dru yoga legt een groot accent op de stilte in jezelf, wat ook in de naam schuilt: Dhruva Nakshatra betekent poolster in het Sanskriet. Zoals deze ster een vast punt aan de hemel is, verwijst zij binnen Dru yoga naar een vast innerlijk concentratiepunt.

Dhruva betekent stil en onveranderlijk. Alles om je heen is continu in beweging, maar in het centrum is rust. Er ontstaat een gevoel van kalmte, acceptatie en gelukzaligheid vind je in je hart.

Typisch voor Dru yoga zijn de rustige, zachte bewegingen in de houdingen. Kalme bewegingen roepen weinig weerstand op en zorgen dat je spanning kunt loslaten. Veel houdingen binnen Dru yoga zijn variaties op bekende asana’s. De aanpassing zit ‘m vaak in extra ontspanning en beweging tijdens de houding. De Boom (Vrksasana) wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met een armbeweging waarbij de armen ontspannen rondgaan.

Een ander uitgangspunt is dat je energie beter gaat stromen wanneer je de gewrichten ontspant en je niets overstrekt. Als je bijvoorbeeld je armen zijwaarts strekt, maar net iets te ver naar achteren, creëer je in de schouders spanning die zich vastzet. Volgens de Dru filosofie komt dankzij de zachtheid van de bewegingen meer energie in het lichaam vrij en kan deze vrijelijk stromen.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de filosofie van Dru Yoga

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Iedereen is welkom. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Stoelyoga
Yoga op de stoel bestaat zoals alle vormen van yoga uit bewegingsoefeningen (asana’s), ademoefeningen (bewust ademen en pranayama oefeningen) en meditatie of ontspanningsoefeningen.

We passen de oefeningen aan wanneer nodig door de houding te vertragen en te vereenvoudigen, zodat iedereen mee kan doen. Stoelyoga is geschikt voor mensen die niet lang kunnen staan, een chronische aandoening hebben, herstellende zijn van ziekte. Deze les biedt ruimte om te ontdekken waar uw mogelijkheden zitten en kijken we verder dan de beperkingen. Hierbij gaan we uit van de mogelijkheden die het lichaam biedt en je leert met behulp van de aanwijzingen om je fysieke en mentale grenzen te (h)erkennen en verkennen!

Voor wie?
Voor mensen die beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, om welke rede dan ook, is het mogelijk om de yogahoudingen beter zittend in een (rol)stoel te beoefenen. Tijdens de lessen worden zowel zittende als staande oefeningen achter de stoel aangeboden. Natuurlijk kun je ervoor kiezen tijdens deze oefeningen te blijven zitten, dat is geheel vrijblijvend. Dayita past de les aan afhankelijk van de situatie en leeftijd. Het is mogelijk om individuele aanpassingen te realiseren, ook in groepsverband. Informeer naar een proefles om zelf  te ontdekken wat stoelyoga is.

Voordelen van stoelyoga:
– We onderzoeken hoe je de bewegingsruimte kunt vergroten.
– Meer aandacht voor spierkracht, gewrichten, rug en bekkenbodem. – Zinvol bij klachten die betrekking hebben op o.a: benauwdheid, vermoeidheid, spijsverteringsstoornissen of spanning.

Heeft u specifieke doelstellingen?  Dan is het mogelijk om een privéles te aan te vragen. Tijdens een privé sessie stemmen we af op uw persoonlijk wensen om de bewegingsvrijheid te behouden of te verbeteren.

De groepslessen en privé lessen worden aangeboden onze locatie, of bij wijkcentra, zorginstellingen of bij u thuis. Wanneer u graag een proefles of workshop zou willen organiseren bij u in de buurt informeer dan door contact met ons op te nemen.

Hot Yoga 38°
Uniek in Zwolle, Hot Yoga. In deze 60 minuten durende hatha yoga-les verwarmen we de zaal tot 38 graden. Zo bootsen we eigenlijk de condities na van India waar met deze temperatuur en vochtigheid yoga wordt beoefend. De toevoeging van deze extra warmte heeft allerlei fysieke voordelen. Je zult merken dat je spieren soepeler worden, je afvalstoffen sneller worden afgevoerd en dat je in staat bent juist door de enorme inspanning tot ontspanning te komen. Zeker voor mensen met reuma en schildklieraandoeningen is deze les zeer aan te bevelen. Maar ook voor de recreatieve en topsporter is het een uitdagende training.

Algemene lesinformatie:
-Lotuszen Hot Yoga is anders dan de Bikram Yoga of andere Hot Yoga aangeboden in de regio.
Het is een verantwoorde en veilige hatha yoga les met pit.
Zelfs voor beginners en/of mensen met lichte blessures is de les aan te bevelen.
-De les duurt 60 minuten.
Graag 15 minuten eerder aanwezig zijn om te wennen aan de warmte in de zaal.
-Hot Yoga is geschikt voor beginners en gevorderde Yogi’s en fitnessmensen.
We differentieren tijdens de les.
-Trek makkelijk zittende kleding aan, korte broek en T-shirt/topje is aan te bevelen. Dry fit kleding, korte hardloopkleding, verder blote voeten. Kijk bij www.run2dayzwolle.nl en/of www.yogastuff.nl voor kleding.
-Neem 2 grote handdoeken mee.
-Er zijn geen douches, dus trek warme trainings/joggingskleding mee voor erover heen na de les.

-Neem geen waardevolle spullen mee naar de Hot Yoga.
-Drink voldoende water voorafgaand aan de les. Tijdens de les niet teveel drinken. En ook niet teveel vlak voor de les, met een volle blaas is het niet prettig yoga volgen.
-Eet niet teveel voorafgaand aan de les. Bij voorkeur 2 uur voor de les niet meer, of een kleine hap.
-Na de Hot Yoga kun je je verschillend voelen; of heel energiek, of heel vermoeid, of gewoon fit. Dit verschilt per keer. Je lichaam moet wennen aan de warmte en aan de bewegingen. Er ontstaat een nieuwe balans. Het is zoals het is. Heb vertrouwen.
-Drink na de les kruidenthee of bronwater. Dit voorkomt hoofdpijn de volgende dag.
-Hot Yoga heeft zowel fysiek effect (spierkracht, conditie, flexibiliteit), als mentaal. Het vergroot je zelfvertrouwen, je concentratie en je geduld en het werkt heel goed op je humeur. Je kunt er vaak ook beter door slapen.
-Hot Yoga is geschikt voor bijna iedereen. Allen voor mensen die vaak duizelig zijn is het niet aan te raden.
-Ook voor vrouwen aan het begin van de menstruatie is Hot Yoga niet prettig. Je bepaalt zelf of je meedoet.
-Hot Yoga vermindert onze dagelijkse stress en spanning. Iedereen draagt spanning met zich mee, Hot Yoga leert je hiermee om te gaan in het dagelijkse leven. Jij bent immers zelf verantwoordelijk.

Hot Pilates 35°
‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten. Bij Hot Pilates is er extra aandacht voor lenigheid, flexibiliteit, balans en souplesse. Door de warmte train je ook je conditie. Een heerlijk inspannende ontspannende Pilates les in de warmte van 35 graden.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Flow Pilates is een klassieke pilatesles, waarbij de oefeningen in een reeks, in een flow worden aangeboden. Uiteraard in diverse opties, zodat je altijd een keuze hebt in intensiteit. Nadruk ligt ook hier op de mindfulness, bewegen in het moment en bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coördinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Hot Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

Mindful Pilates
‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Pilates-beoefening resulteert in een goede houding, grotere bewegingsvrijheid, fitheid en balans. Onze Pilates = -> Mindful Pilates geworden, nog meer nadruk op bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coordinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

BBB Pilates
Een afwisselende groepsles bestaat uit een combinatie van ol' skool BBB & klassieke pilates, eindigende met een heerlijke ontspanning of meditatie. 

Pilates
Pilates is een trainingsvorm waarbij oefeningen worden uitgevoerd die zich richten op een sterk ‘krachtcentrum’ of ‘powerhouse’. Het uitvoeren van bepaalde oefenvormen voor de rug, buik en de bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat je romp sterker wordt. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je bij andere activiteiten meer kracht, balans en stabiliteit. De oefeningen beschermen je rug, maken je buikspieren sterker en zorgen in het dagelijks leven voor een betere houding.

Andere voordelen van het volgen van Pilates zijn meer flexibiliteit, een slank en fit lichaam, lenigheid, betere coördinatie en een betere lichaamsbewustzijn.
Ook een correcte ademhaling en ontspanningsoefeningen vormen bij Pilates een belangrijk deel van de les.

Buik, Billen en Benen (BBB)
Naast Pilates oefeningen staan tijdens de les ook BBB oefeningen centraal. BBB staat voor: buik, billen en benen. BBB Richt zich vooral op de ‘probleemgebieden’ bij vrouwen.
Deze les is eenvoudig en kent een lagere intensiteit. Hierdoor ook zeer geschikt voor beginners en mensen die hun training wensen af te stemmen op een maximale vetverbranding. Bij regelmatig oefenen zie je na een tijdje het resultaat al in de spiegel. Je merkt snel hoe deze spieren zich versterken en hoe ‘moeilijke’ oefeningen steeds gemakkelijker worden.

Voor wie?
De BBB Pilates is voor iedereen die bewuster met zijn/haar lichaam om wil gaan en ook goed uit te voeren voor mensen met knie- of rugklachten. Er wordt nauwelijks gesprongen en je kunt de oefeningen op je eigen niveau doen. Ook voor mensen met diabetes, osteoporosis, scoliosis, zwaarlijvigheid en chronische rugklachten is BBB Pilates een goede manier om aan je lichaam te werken.

BBB Pilates Intenz
Een afwisselende groepsles bestaat uit een combinatie van ol' skool BBB & klassieke pilates, waarbij gebruik gemaakt wordt van gewichtjes (eigen keuze, is niet verplicht), eindigende met een heerlijke ontspanning of meditatie. Spierkracht uithoudingsvermogen, lenigheid, souplesse, lichaamsbewustzijn, een totale training voor lichaam en geest. Er is een Hot variant: Hot Pilates Intenz, waar de lesinhoud hetzelfde is, maar de les is in een ruimte van 38C - 40C. Heerlijk warm, nog meer intenszzzzz.

Pilates
Pilates is een trainingsvorm waarbij oefeningen worden uitgevoerd die zich richten op een sterk ‘krachtcentrum’ of ‘powerhouse’. Het uitvoeren van bepaalde oefenvormen voor de rug, buik en de bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat je romp sterker wordt. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je bij andere activiteiten meer kracht, balans en stabiliteit. De oefeningen beschermen je rug, maken je buikspieren sterker en zorgen in het dagelijks leven voor een betere houding.

Andere voordelen van het volgen van Pilates zijn meer flexibiliteit, een slank en fit lichaam, lenigheid, betere coördinatie en een betere lichaamsbewustzijn.
Ook een correcte ademhaling en ontspanningsoefeningen vormen bij Pilates een belangrijk deel van de les.

Buik, Billen en Benen (BBB) + Intenz
Naast Pilates oefeningen staan tijdens de les ook BBB oefeningen centraal. BBB staat voor: buik, billen en benen. BBB Richt zich vooral op de ‘probleemgebieden’ zowel bij vrouwen als mannen.
Deze les is eenvoudig en kent een lagere intensiteit. Hierdoor ook zeer geschikt voor beginners en mensen die hun training wensen af te stemmen op een maximale vetverbranding. Bij regelmatig oefenen zie je na een tijdje het resultaat al in de spiegel. Je merkt snel hoe deze spieren zich versterken en hoe ‘moeilijke’ oefeningen steeds gemakkelijker worden.
Intenz slaat op het gebruik van gewichtjes en is qua intensiteit net iets zwaarder dan de ‘gewone’ BBB Pilates. Meer herhalingen en zwaardere gewichtjes. Ieder traint op zijn/haar eigen niveau. De docent is ervaren in het differentiëren van de oefeningen.

Voor wie?
De BBB Pilates Intenz is voor iedereen die bewuster met zijn/haar lichaam om wil gaan en ook goed uit te voeren voor mensen met knie- of rugklachten. Er wordt nauwelijks gesprongen en je kunt de oefeningen op je eigen niveau doen. Ook voor mensen met diabetes, osteoporosis, scoliosis, zwaarlijvigheid en chronische rugklachten is BBB Pilates een goede manier om aan je lichaam te werken.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Is geschikt voor fitness mensen die willen leren vanuit ontspanning en stabiliteit het lichaam en geest te trainen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Basis Yoga - i.o.
Deze les wordt verzorgd door mensen uit interne en externe yoga opleidingen. Voor de docenten (in spé) om ervaring op te doen, voor klanten om extra yoga te volgen. Deze les is gratis te volgen voor leden, voor niet leden is deze les 

op donatie basis ͚dana͛. Na de les is het mogelijk dat je gevraagd wordt om feedback te geven op de les.

Basis Yoga
Yoga is de weg naar rust, ontspanning, bewustwording en inzicht. Deze levenswijze en leer bestaat in vele stijlen in Nederland. 

Basis Yoga geeft je de kans om kennis te maken met verschillende yogastijlen als oa Hatha Yoga, Dru Yoga en Aplomb Yoga.  

Voor De docenten in opleiding een uitgelezen kans het geleerde in praktijk te brengen en voor jou, als klant, de gelegenheid om kennis te maken met laagdrempelige yoga. 

Belangrijk hierin zijn:
-Het leren herkennen en repectvol omgaan met eigen grenzen, doe vooral rustig aan!
-Het gaat meer om het ontwikkelen van  lichaams- en bewegingsgevoel ipv het beheersen van allerlei ‘standjes’;
-Het leren van het koppelen van adem en bewegen, de flow;
-Het ontwikkelen van observerende aandacht;

Met Pilates werk je aan spierkracht, balans en flexibiliteit, het grote voordeel is dat het risico op blessures vermindert. Bij veel Pilateshoudingen zijn de kleine stabiliserende spieren in de voeten en enkels actief. Dezelfde spieren die ervoor zorgen dat je tijdens het lopen in balans blijft, ook op een onvaste ondergrond zonder je enkels te verzwikken.

Pilates verbetert je houding tijdens het hardlopen. Bij Pilates is er veel aandacht voor je houding, er wordt verondersteld dat de kracht komt uit je Powerhouse, je Core, het krachtcentrum ter hoogte van je buik. Het aanspannen van de buikspieren is vereiste voor het uitvoeren van veel Pilateshoudingen. Pilates is daarom uitermate geschikt voor het werken aan een goede core stability. De kennis en vaardigheden die je bij Pilates opdoet kun je gebruiken tijdens het hardlopen. Kijk maar naar een topatlete als Daphne Schippers hoe haar Core stability/buikspieren zijn

De ademhaling is een essentieel onderdeel van Pilates. De speciale ademtechnieken zorgen ervoor dat je je hersenen en spieren voldoende zuurstof krijgen. Door de Pilatestechnieken wordt je je bewust van de ademhaling, kun je dit tijdens het hardlopen toepassen.

De looptraining zal vooral bestaan uit intervallen en korte duurloopjes, waardoor de trainingen voor alle niveau's geschikt zijn. Mensen die nog helemaal geen loopervaring hebben kunnen beter eerst met de trainer overleggen.

Aplomb Flow yoga

Aplomb Flow yoga is een zachte, maar dynamische yogales gebaseerd op de technieken uit de Aplomb Yoga van Maartje van Hooft, waarbij tijdens de vooroefeningen veel aandacht is voor interne stabiliteit en ontspanning. Dit om het teveel aan spanning los te laten, en zo volledig uitgelijnd en geankerd de rest van de flow les te kunnen volgen. Flow betekent in deze context een opeenvolging van houdingen/asana’s op het ademritme. Afwisselend inspannende en ontspannende houdingen in een iets hoger tempo dan een reguliere Hatha Yoga les. Er is veel aandacht voor lichaamshouding, begeleiding in de asana’s, de ademtechnieken en de bandha’s en vayu’s.

 

Na dit uur voel je je ontspannen en toch krachtig.
De asana's in de Hatha Flow Yoga les worden aangeleerd in Amitabha-stijl: dat wil zeggen met aandacht voor de centrale as. Dit heet Aplomb. Aplomb-yoga is ontwikkeld door Maartje van Hooft en is een methode om te komen tot intrinsieke stabiliteit, ontspanning en een gebalanceerde uitlijning. De methodiek helpt stabiliteit in je lichaam op te bouwen en van daaruit te ontspannen. Aplomb bouwt diepe stabiliteit op, ankert je energie-systeem en laat je thuiskomen in jezelf. De specifieke vooroefeningen van Aplomb-yoga helpen je om ingesleten spanningspatronen los te laten . Je leert het gevoel van 'rusten in het bekken' herkennen. En je gaat ervaren dat 'het midden' en je 'eigen as' alleen vanuit ontspanning en interne ruimte benaderd kunnen worden. Het is een proces dat je helpt landen in jezelf en thuiskomen in je lichaam. Meer informatie over Yoga & Aplomb: www.aplomb-yoga.nl

Hatha Yoga
Hatha Yoga is de meest beoefende yogavorm in het Westen. Hatha Yoga is een open stroming, zonder duidelijke oprichter of goeroes. Ieder kan er het zijne/hare in vinden. Het is een lichamelijke vorm van yoga waarbij de oefeningen gekoppeld worden aan de ademhaling. In een les Hatha Yoga worden diverse vooroefeningen en dynamische- en statische asana’s afgewisseld. Doel is om het lichaam in balans te brengen en de spieren en bindweefsel soepel te maken. Tussendoor is er ruimte voor navoelen en bewust worden. Daarnaast komen ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en meditatie aan bod. De basis van de Yoga is gebaseerd op Aplomb Yoga van Maartje van Hooft. Zie voor meer informatie: http://www.aplomb-yoga.nl/.

Hatha Yoga heeft effect op het fysieke lichaam maar werkt ook in op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers.
In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar lichaamsdelen te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. De basis van Hatha Yoga
De Indiase wijsgeer Patanjali beschreef ruim tweeduizend jaar geleden in zijn Yoga sutra's acht verschillende stadia van yoga: leefregels over hoe je een zinvol leven kunt leiden. Zo gaat het eerste voorschrift, yama, over je ethische normen en het tweede, niyama, over zelfdiscipline. Het derde en het vierde stadium, asana en pranayama, zijn het meest praktisch en vormen samen de hoofdingrediënten van Hatha Yoga. Asana staat voor lichamelijke oefening, pranayama voor beheersing van de ademhaling.

Lesopbouw

Een les duurt 55 minuten. De les begint met een korte meditatie. Daarna volgen ademhalings- en yogavooroefeningen. Deze oefeningen brengen je tot rust en zo kun je met volle concentratie en voldoende stabiliteit beginnen aan de les. Dan volgen de seriegroeten. Dit zijn vloeiende bewegingen die je lichaam helpen op te warmen en voor te bereiden voor de verschillende houdingen die volgen. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning/meditatie van 10 minuten waarin je begeleid wordt om je lichaam volledig te ontspannen en je gedachten te kalmeren. Indien gewenst kun je na afloop een kopje Ayurvedische thee drinken in de lounge.

Waar en voor wie?
Hatha Yoga wordt gegeven in de Zen-ruimte. HathaYoga is geschikt voor een ieder die met voor iedere leeftijd en achtergrond met een redelijke tot goede gezondheid. Het is geschikt voor een ieder die met open aandacht gericht is op bewustzijnsontwikkeling via het lichaam. Ongeacht bewegingsachtergrond en conditie.


Effecten en voordelen

 • bevordert het lichaamsbewustzijn
 • meer concentratie, kalmte en souplesse
 • betere coördinatie en balans zowel fysiek als mentaal
 • versterkt de spieren en het zenuwstelsel
 • betere energiehuishouding en bloedcirculatie
 • meer plezier en verbinding met eigen kracht

Wat neem je mee?
Neem je eigen yogamat en kussens mee. Evt. zijn kussentjes en dekentjes aanwezig. Wel is het aan te raden om sokken of een trui mee te nemen voor de eindontspanning en comfortabele kleding te dragen. Eet uiterlijk een uur van te voren iets lichts en drink na de les een extra glas water of warme kruidenthee.

Chakra Yoga

Bij Chakra yoga wordt gewerkt met yogahoudingen en series gebaseerd op de Aplomb Yoga en Hatha Yoga, waar veel aandacht is voor adem, meditatie en visualisaties binnen een thema: een chakra. Elke week behandelen we alle chakra’s, maar gaan dieper in op 1 chakra met haar eigen kwaliteit. Afhankelijk van welk chakra we behandelen, wordt de intensiteit bepaald. Het is aan te raden om deze les met regelmaat, liefst wekelijks te volgen.

In de Indiase filosofie is het woord voor levensenergie prana. In het lichaam zijn knooppunten, waar deze energie sterker stroomt: chakra's. De zeven hoofdchakra’s liggen langs de wervelkolom en beïnvloeden ons lichamelijk, psychisch en spiritueel en hebben elk hun eigen kwaliteiten. Chakra yoga werkt op het fysieke lichaam, maar ook op emotielichaam en het energielichaam. De chakra yoga is gericht op het verkennen, stimuleren en balanceren van deze chakra’s. Je leert de verschillende karakters van de chakra’s ervaren en begrijpen. Hierdoor kun je meer zelfinzicht krijgen, leer je te ontspannen en overbodige ballast los te laten.

Als je chakra yoga oefent zal je merken dat jijzelf je eigen energie en gevoel kunt beïnvloeden. Je leert door chakra yoga zekerheid, vertrouwen, zelfvertrouwen, liefde, kennis en geluk in jezelf creëren. Het mooie is dat dit niet alleen op de mat tot uitdrukking komt, maar vooral ook in het dagelijks leven.

Hier is onze een samenvatting met uitleg over de Chakra’s:

Wortelchakra

Vertegenwoordigt ons bestaansrecht, het verbonden zijn met ons lijf en de grond onder onze voeten, onze primaire behoeften en instincten.
•Locatie: basis van wervelkolom in stuitgebied.
•Emotionele kwesties: Alles aangaande overleving zoals financiële onafhankelijkheid, geld en voedsel. Ons gevoel van veiligheid.
Uit balans: Hoofd emotie: angst

Sacraal Chakra

Vertegenwoordigt ons vermogen tot creëren, levens scheppend bezig te zijn en ons gevoelsleven
•Locatie: onderbuik, ongeveer twee duim onder de navel en twee duim in
•Emotionele kwesties: gevoel van overvloed, welzijn, plezier en seksualiteit
Uit balans: Hoofd emotie: schuld

Zonnevlecht Chakra

Ons vermogen om te vertrouwen in onze eigen kracht, het vermogen om te manifesteren en de controle over ons leven
•Locatie: bovenste buik in de maag gebied
•Emotionele kwesties: eigenwaarde, zelfvertrouwen, in je eigen kracht staan, je grenzen bewaken
Uit balans: Hoofd emotie: schaamte

Hart Chakra

Ons vermogen om lief te hebben, onze relatie met onszelf en anderen
•Locatie: midden van de borst net boven het hart
•Emotionele kwesties: liefde, vreugde en innerlijke vrede.
Uit balans: Hoofd emotie: Verdriet

Keel Chakra

Ons vermogen om te communiceren, ons zuiver uit te drukken, onze eigen unieke authentieke expressie uiten
•Locatie: keel
•Emotionele kwesties: communicatie, zelf-expressie van gevoelens en de waarheid
Uit balans: Hoofd emotie: Oneerlijkheid

Derde oog Chakra

Ons vermogen om te concentreren/focussen op en de ‘bigger picture’ zien en onze eigen inzichten te begrijpen, voorbij alle filters van oordelen en conditionering
•Locatie: voorhoofd tussen de ogen
•Emotionele onderwerpen: intuïtie, fantasie, wijsheid en het vermogen om te denken en beslissingen.
Uit balans: Hoofdemotie: In een illusie leven, of niet durven vertrouwen op je intuïtie

Kruinchakra

De hoogste chakra vertegenwoordigt ons vermogen om volledig geestelijk worden aangesloten
•Locatie: de top van het hoofd
•Emotionele kwesties: innerlijke en uiterlijke schoonheid, onze verbinding met het spirituele en pure gelukzaligheid, onze verbinding met onze leefwereld
Uit balans: Hoofd emotie: Je afgesloten voelen, niet verbonden met je leefwereld

 

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Chakra's vanuit de yoga en energiewerk.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Chakra Yoga is geschikt voor iedereen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen.

Het woord Kundalini betekent “Bewustzijn”.
In alle eenvoud kun je dus stellen dat Kundalini yoga dus de yoga van het bewustzijn is. Uiteraard is het meer dan dat. Kundalini yoga is een holistische technologie, een wetenschap voor het helen van lichaam, mind en geest.

De kracht van Kundalini yoga ligt vooral in de beoefenen ervan, net als bij iedere vorm van yoga natuurlijk. Het werkt op zowel je zenuwstelsel als je klierensysteem waardoor je het effect van de oefeningen direct ervaart. Kundalini yoga geeft mensen het mentale vermogen, het fysieke uithoudingsvermogen en de emotionele balans om efficiënter om te gaan met situaties waarmee ze geconfronteerd worden. Het leert mensen om steviger in het leven te staan.

Er wordt gezegd dat Kundalini yoga een heel krachtige vorm van yoga is en sneller effect heeft dan andere vormen van yoga. Of dat zo is laat ik even in het midden omdat ik denk dat het afhankelijk is van hoe iemand dat zelf ervaart. Kundalini yoga sluit volledig aan op onze huidige samenleving waarin alles steeds sneller gaat, mensen zich steeds sneller aan moeten kunnen passen en vaak met stress om moeten leren gaan.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Chakra's vanuit de yoga en energiewerk.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Chakra Yoga is geschikt voor iedereen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen.

Ontspanningsyoga
Ontspanningsyoga is een groepsles Hatha Yoga wordt gegeven in Zwolle, met nadruk op het bewegen van binnenuit, met twee voeten op de grond, met diepgang en inspiratie. Yoga is oorspronkelijk afkomstig uit India en bestaat al vele duizenden jaren. In de traditie van yoga staat het bewust worden en stabiliseren van lichaam en geest centraal. Vooral de yogahoudingen, de asana’s zijn bekend. Meer op de achtergrond, maar zeker zo waardevol, is dat LotusZen zich ook richt op geestelijke ontwikkeling en ervaring in de vorm van meditatie.

De twee uitersten op het pad van yoga zijn: het beoefenen van yoga als een sport waarin je je lichaam stroomlijnt en in conditie houdt, of je leven geheel in het licht van een bepaalde yogastijl leiden. Lotuszen bewandelt een pad dat zich hier ergens tussenin bevindt.

Ontspanningsyoga is gericht op het vinden van het eigen fysieke en spirituele centrum. Deze nieuwe benadering krijgt steeds meer herkenning en erkenning vanuit in de yoga-wereld. Het helpt je een stevig anker te vinden in een razendsnel veranderende wereld. Veel persoonlijke aandacht. Ontspannen sfeer.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de Yoga basics, zowel qua theorie als praktijk, o.a. core-stability, core-energy, chakraleer, mindfulness, meditatie, gronding, verstilling, lichaamsbewustzijn, meridiaanleer, elementen, etc.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Ontspanningsyoga is special voor de nieuwelingen. Je groeit mee met je docent in je ontwikkeling. Iedereen is welkom. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Yin yoga
Yin yoga is een rustige en langzame manier van Yoga beoefening. Doordat houdingen lang worden aangehouden zullen je spieren en bindweefsel steeds dieper tot ontspanning komen.
De energie kan hierdoor beter gaan stromen wat een heilzame invloed heeft op je lichaam waardoor je makkelijker herstelt en genezingsprocessen worden bevordert.

Inmiddels heeft de topsport Yinyoga ontdekt en wordt deze door verschillende sporters als aanvullende training gebruikt. Yinyoga is echter goed voor iedereen en kan door iedereen op zijn/haar eigen niveau beoefent worden.

Of je nu bent; jong of oud, dik of dun, wel of geen conditie hebt, lenig of een stijve hark bent.

Yinyoga kan daarnaast preventief ingezet worden om de eventuele gevolgen van te weinig en/of eenzijdige beweging, ( bijv. arbeid in een zittende houding of veel achter de computer of in de auto te zitten) te compenseren.

Yinyoga heeft daarnaast een rustgevend en meditatief effect waardoor je beter bestand zult zijn tegen de hedendaagse hectiek en de vele dagelijkse prikkels.

Restorative yoga geeft je de gelegenheid weer in contact te komen met je oorspronkelijke staat van kalmte en ontspanning. Tijdens dit uur worden er op yoga gebaseerde poses aangeboden waarin je langere tijd verblijft. Je wordt ondersteund door bolsters blokken en dekens. Stilte is een belangrijk onderdeel van restorative yoga. We zijn in deze jachtige tijd met voortdurende indrukken veelal afgedwaald van stilte. Van in stilte met jezelf kunnen Zijn. Restorative yoga nodigt je uit weer te ontspannen en bij jezelf te arriveren.

Lu Jong Healing Yoga
Lu Jong bevordert heling door evenwicht te brengen in lichaam, adem en geest

Lu Jong is een oeroud Tibetaans systeem van bewegingen en ademhalingen ter bevordering van gezondheid en geluk. Het wordt ook wel Healing yoga genoemd. De Lu Jong die bij LotusZEN wordt aangeleerd, is afkomstig van de overdrachtslijn van Tulku Lobsang. Tulku Lobsang is een Tibetaanse lama en arts, afkomstig uit Amdo in Oost-Tibet.
Lu Jong zijn eenvoudige bewegingen die door iedereen uitgevoerd kunnen worden, en waarvan het effect al heel snel voelbaar is. Lu Jong is zeer waardevol omdat het gelijktijdig werkt op alle dimensies van ons welzijn. De praktijk van Lu Jong brengt fysieke gezondheid, verhoogt lichaamsbewustzijn, maar men traint ook de geest: de focus verbetert en verstorende gedachten worden stilgelegd. Door het uitvoeren van deze reeks dynamische fysieke bewegingen gecombineerd met een correcte ademhaling en een interne focus kan men een diepe interne balans bereiken.

In het Tibetaans betekent Lu= “lichaam” en Jong betekent “training of transformatie”.
Lu Jong komt uit de Tantrayana traditie van het Tibetaanse Boeddhisme. In Tantrayana wordt het lichaam beschouwd als het voertuig voor ontwikkeling en transformatie van het zelf. Daardoor is het lichaam een weg naar verlichting. Door gebruik van het lichaam en de training ervan tot een toestand van zuiverheid kan men het hele lichaam zelf transformeren: lichaam, spraak en geest. Dit vormt een voorbereiding op diepere en meer subtiele praktijken. Wanneer we deze drie onzuivere delen van onszelf kunnen transformeren, kunnen we het diamanten vajralichaam bereiken en absoluut geluk ervaren.

Voordelen voor de fysieke gezondheid

Het meest onmiddellijke doel van deze bewegingen is de verbetering en het behoud van onze gezondheid. Door regelmatig de praktijk van Lu Jong uit te oefenen heeft men meer weerstand tegen ziekte. Men verkrijgt een grotere algemene kracht, een beter immuunsysteem, uithoudingsvermogen en kracht. Bij een intense praktijk worden onze zintuigen krachtiger. We zien en horen beter, en onze gevoeligheid is scherper.

Wat moet je meenemen?
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en een matje mee.

Tibetaanse Relax Yoga

“Voor fysieke en emotionele gezondheid” 

Tibetaanse Relax Yoga bevat elementen van Hatha Yoga, welke is gebaseerd op eeuwenoude oosterse medische en meditatieve tradities. Beoefening van Tibetaanse Relax Yoga is een uitstekend middel om je fysieke en emotionele gezondheid, je vitaliteit en balans te bevorderen. Een uitgebreid en verfijnd stelsel van eenvoudige adem-, bewegings- en zelf-massageoefeningen brengt je in contact met de gewaarwordingen en sensaties die de basis vormen van een ontspannen, evenwichtig en gelukkig bestaan. Op subtiele en vaak verrassende wijze merk je hoe energie opnieuw gaat stromen en hoe fysieke, emotionele en mentale blokkades kunnen gaan smelten.

Voordelen en effecten

Ontspanning, laat de energie beter door je lichaam stromen, je voelt je beter en energieker, het voorkomt stress in je leven.

Voor wie

Tibetaanse Relax Yoga helpt stress te voorkomen en kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of conditie (vanaf 12 jaar). Tibetaanse Relax Yoga vormt ook een goede voorbereiding op meditatie.

Wat moet je meenemen

Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Kleding waar je je comfortabel in voelt. Wanneer je snel koude voeten hebt, raden wij aan sokken mee te nemen. Neem ook zeker wanneer je die hebt, je eigen yogamat mee en een deken. Deze hebben wij uiteraard ook ter leen, dus heb je dit niet dan geeft dat niets.

Mindful Yoga
Voel je op zondag al het ‘maandagmorgengevoel’ opkomen? Deze les is speciaal ontwikkeld tegen de maandagblues.
Mindful Yoga is een yogavorm gebaseerd op Aplomb Yoga en Mindfulness, welke speciaal op zondagavond wordt aangeboden. Yoga vanuit de Mindfulness brengt je naar een evenwichtig en gelukkig leven. Yoga is gericht op bewegen vanuit stabiliteit, ontspanning, zelfbewustzijn op elk moment, als voorbereiding op de werk-, schoolweek…

Mindful Yoga stimuleert ook een lichaamsgericht kalmerend bewustzijn, innerlijke kracht en uithouding. Zowel de stilte tijdens als tussen twee poses kunnen herstellend werken. Flexibiliteit en balans in de poses, geven je dezelfde krachten in je dagelijks leven.
In volle aandacht in je lichaam blijven, je sensaties voelen, je adem gewaarworden en de ruimte toelaten door overgave tijdens de inspanning maakt je bewust van je houdingen en mogelijkheden. Concentratie en bedachtzaamheid zijn sleutels om de lagen te ontdekken van onze onbegrensde natuur.
De ademhalingsoefeningen, yoga-asanas openen je energiekanalen (nadis) en je individuele zelf leert bewust verbinding maken door nieuwsgierig en met zo weinig mogelijk weerstand te ontdekken.

Voordelen en effecten
– creëert een innerlijk sterk bewustzijn
– helpt om subtiele verschuiving te brengen in het bewustzijn, welke je kan ondersteunen veranderingen in het leven te brengen
– verbeteren van lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen
– versterken van je Core stability en Core energy
– verbetert je concentratievermogen
– ervaring van meer vitaliteit, balans, helderheid en openheid
– herstellende kracht door integratie van energiestromen
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Mindful Yoga, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem een matje, warme trui en sokken mee.

Yoki Yoga

YoKi is een mindful georiënteerde bewegingsleer. De naam is deels afgeleid van Yoga en Qi Gong/Taiji chuan echter de basis ervan is veel breder. Deze is gelegen in de contemplatieve vechtkunsten, Aplomb-yoga, functioneel fitnessen dans. We leren geen specifieke vorm/stijl. we trainen bewegingsprincipes(spiraal, golf, zwaartekracht, openen en sluiten etc.) die inherent zijn in sport, alledaags bewegen en het bestaan zelf.

Van bewegen vanuit wilskracht naar geankerd bewegen met veerkracht! YoKi is geboren uit liefde voor bewegen en wat beweging is en met je doet. Het is gebaseerd op het oosterse filosofische concept van ‘Yin en Yang’ over het bestaan, gezondheid en transformatie.

Centraal staan de 3-A’s; Aandacht, Alignement en Ademenergie (Ki/Prana) zoals ook in de yoga en interne vechtkunsten. De oefeningen gaan verder dan ‘goede’ houdingen, balans en meedoen. YoKi gaat uit van organische totaalbewegingen vanuit gronding, natuurlijke bewegingsketens en eenheid in het bewegen. Zo zorg je ervoor dat de Ki, ook wel levensenergie of je potentieel genoemd, optimaal kan stromen en zich uitdrukken. Fysiek trainen we o.a. de zintuigen, pezen, gewrichtsbanden en bindweefsel. Met open aandacht voor hoe je lichaam beweegt en overgangen maakt, leer je hoe een beweging moeiteloos ontstaat en deze geweldloos efficiënter, gemakkelijker en vloeiender is te maken. Daarom doen we de oefeningen en technieken langzaam, geconcentreerd en met optimale spierbalans. Dit vraagt geduld en kalmte, zeker in het begin. Daarin wordt het makkelijker om je compensaties en blokkades te herkennen maar ook om je bewuster te verbinden met je oorspronkelijke expressie.

YoKi is het onderzoeken en bewust worden van je zelf tussen bewegen en niet-bewegen. Daarin ligt de potentie voor transformatie. De oefeningen variëren in liggen, zitten, staan en stappen. Beweging is voor iedereen het zelfde, echter elk lichaam is anders. In deze les is daarom ruim aandacht voor hands-on correcties, die het voelen van beweging en natuurlijke ketens duidelijker en reproduceerbaar maakt. Juist ook in andere takken van beweging. De lessen zijn onconventioneel en uniek.

Waar en voor wie?
YoKi Yoga wordt gegeven in de Zen-ruimte, elke dinsdag om 09.00 uur. Het is geschikt voor een ieder die met open aandacht gericht is op bewustzijnsontwikkeling via het lichaam. Ongeacht bewegingsachtergrond en conditie.

Effecten en voordelen

 • bevordert het lichaamsbewustzijn en -effectiviteit
 • meer concentratie, kalmte en souplesse
 • betere coördinatie en balans zowel fysiek als mentaal
 • versterkt de pezen, botten, zenuwstelsel en fijne motoriek
 • gecentreerde presentie in je bodymind
 • betere energiehuishouding en bloedcirculatie
 • meer plezier en verbinding met eigen kracht

Wat neem je mee?
Voor deze les heb je yogamatje, flesje water en een handdoek nodig. Trek makkelijke ruim zittende kleding aan en neem een vest/trui en sokken mee. Eventueel schoenen met een dunne platte zool.

Vinyasa Yoga
Bij deze vloeiende, dynamische vorm van yoga wisselen verschillende houdingen elkaar af op het ritme van de adem. De voortdurende focus op adem en beweging brengt de aandacht gemakkelijk in het nu. Elementen uit de Zonnegroet zijn een steeds terugkerend onderdeel en worden gebruikt als verbinding tussen de houdingen. De nadruk ligt in deze les op de fysieke inspanning: het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.

Vinyasa yoga is een aanrader voor als je meer fysieke uitdaging zoekt. Ook als je met veel onrust kampt piekeren, onzekerheid) kan deze vorm van yoga goed helpen om ‘uit je hoofd en in je lijf’ te komen omdat de wat zwaardere en dynamische oefeningen meer aandacht en inspanning vragen. Het opbouwen van fysieke kracht en concentratie verstevigt je innerlijke basis en werkt positief door in je zelfvertrouwen.

Er zijn verschillende vormen van Vinyasa. Onze docent is opgeleid bij de Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos.

Zonnegroet
Vinyasa kan worden vertaald vanuit het Sanskriet naar ‘verbinding’, verwijzend naar de verbinding tussen beweging en de adem. Een andere vertaling is ‘variaties binnen parameters’, verwijzend naar de diversiteit binnen verschillende Vinyasa yoga lessen. De aandacht gaat uit naar de adem en de overgang van houding naar houding, in plaats van naar het bereiken van een correcte uitlijning van het lichaam in de houding zoals meer karakteriserend is voor Hatha yoga en Iyengar yoga. Veel Vinyasa yoga lessen beginnen dan ook met de zonnegroet.

Ujjayi
De ademhaling die wordt toegepast in de Vinyasa yoga is de Ujjayi. Je ademt in en uit door je neus. Deze manier van ademen wekt kracht en energie op en kenmerkt zich door een ruisend geluid doordat de keel lichtjes wordt dichtgeknepen. De ademhaling wordt aangehouden tijdens de yogaoefeningen, behalve tijdens de ontspanning. De constante cyclus van in- en uitademing creëert een punt van kalmte en focus, waar je keer op keer naar kunt terugkeren mocht je zijn afgedwaald. De fysieke houdingen en de Ujjayi adem creëren samen een interne warmte, welke zorgt voor een zuivering van het lichaam door een toegenomen bloedcirculatie en transpiratie.

Afwisseling
Tijdens een Vinyasa yoga beoefening kun je veel afwisseling verwachten; tijdens een les kan de focus bijvoorbeeld op vooroverbuigingen zijn of je kan veel aandacht besteden aan heupopeners. Door deze diversiteit is geen les hetzelfde wat kan helpen om je geest tot rust te brengen. Als je dezelfde houdingen keer op keer uitoefent, kan je geest makkelijk afdwalen en kan je snel verveeld raken. Afwisseling is behulpzaam om blessures te voorkomen, omdat het voorkomt dat je veel repeterende bewegingen maakt. De lessen zijn ontspannen, krachtig en onvoorspelbaar wat behulpzaam kan zijn voor mensen met een overactieve geest. Vinyasa yoga brengt niet alleen je geest tot rust, het vergroot ook je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit en brengt je stress levels omlaag. De continue bewegingen van een houding naar de andere, zorgen voor een cardiovasculaire training die afwezig zijn bij de meer traditionele vormen van yoga.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over Vinyasa Yoga

Voor wie
Zeer geschikt voor de semi-gevorderde beoefenaar.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Dru Yoga
Dru yoga wordt ook wel ‘de yoga van het hart’ genoemd. Een stroming die in de kern draait om leven vanuit de liefdevolle rust in jezelf.

Dru yoga vindt zijn oorsprong in Hatha yoga en omvat klassieke yogahoudingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) , handgebaren (mudras), positieve affirmaties, heldere visualisaties en krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden. Dru Yoga lessen omvatten meestal Energy Block Release (EBR) reeksen, houdingen, yogareeksen, ademhalingsoefeningen en elke les - afgstemd op het niveau van de groep - wordt afgesloten met een relaxatie of een Dru Meditatie.

Wat is nu specifiek aan Dru Yoga?

 • Alle gewrichten worden 'zacht' en ontspannen gehouden tijdens de bewegingen. Op die manier ontwikkel je flexibiliteit en zo kan subtiele energie vrij stromen.
 • De Dru les wordt aangepast aan het niveau van de groep. Voor een les met stevige houdingen, geschikt voor een fysiek hoger conditioneel niveau  tot een les met zachte dynamische bewegingen bij een lager conditioneel niveau.
 • Energy Block Release - reeksen zijn eenvoudig uit te voeren, vloeiende bewegingen die helpen om spanning en energie blokkades zowel fysiek als emotioneel en mentaal los te laten
 • In Dru Yoga komen alle bewegingen vanuit de rug; immers een gezonde rug is een gezond lichaam.
 • De 'spinal wave', de golfbeweging van de wervelkolom en de draaiing van de wervelkolom zijn de hoofdkenmerken van Dru Yoga; zij zorgen voor een gezonde en actieve wervelkolom.
 • Een grondig begrip van de kernstabiliteit - de centrale houdingsspieren- is een van de belangrijkste aandachtspunten.
 • Met Dru Yoga werk je ook aan het in balans brengen van de energie centra in je lichaam( de chakra's ) en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart.
 • Binnen de zachte stroom  van bewegingen ontstaan er binnen een  Dru Yogales momenten van stilte die we de 'Dru momenten van stilte" noemen.

Emoties loslaten
Dru yoga besteedt veel aandacht aan het gemakkelijker omgaan met emoties. Als je je gevoelens beter weet te hanteren, ben je meer de baas over je leven. Dan laat je je minder afleiden en kun je je energie gebruiken voor de doelen die je jezelf stelt. Emoties als verdriet of boosheid loslaten gebeurt met series oefeningen die Energy Block Release (EBR) worden genoemd. Dit zijn zachte strekoefeningen, draaiingen en buigingen die spanningen uit gewrichten en spieren doen wegstromen. Vaak worden daarbij ook visualisaties en affirmaties gebruikt om de emotionele blokkades los te laten.

Extra ontspanning
Dru yoga legt een groot accent op de stilte in jezelf, wat ook in de naam schuilt: Dhruva Nakshatra betekent poolster in het Sanskriet. Zoals deze ster een vast punt aan de hemel is, verwijst zij binnen Dru yoga naar een vast innerlijk concentratiepunt.

Dhruva betekent stil en onveranderlijk. Alles om je heen is continu in beweging, maar in het centrum is rust. Er ontstaat een gevoel van kalmte, acceptatie en gelukzaligheid vind je in je hart.

Typisch voor Dru yoga zijn de rustige, zachte bewegingen in de houdingen. Kalme bewegingen roepen weinig weerstand op en zorgen dat je spanning kunt loslaten. Veel houdingen binnen Dru yoga zijn variaties op bekende asana’s. De aanpassing zit ‘m vaak in extra ontspanning en beweging tijdens de houding. De Boom (Vrksasana) wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met een armbeweging waarbij de armen ontspannen rondgaan.

Een ander uitgangspunt is dat je energie beter gaat stromen wanneer je de gewrichten ontspant en je niets overstrekt. Als je bijvoorbeeld je armen zijwaarts strekt, maar net iets te ver naar achteren, creëer je in de schouders spanning die zich vastzet. Volgens de Dru filosofie komt dankzij de zachtheid van de bewegingen meer energie in het lichaam vrij en kan deze vrijelijk stromen.

Voordelen en effecten
– stabiliteit van lichaam en geest
– versterkt het lichaamsbewustzijn
– zorgt voor goede, efficiënte ademhaling
– bevordert gronding en geeft een sterkere basis
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– licht actieve manier van ontspannen, ontstressen
– je leert veel over de filosofie van Dru Yoga

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Iedereen is welkom. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Stoelyoga
Yoga op de stoel bestaat zoals alle vormen van yoga uit bewegingsoefeningen (asana’s), ademoefeningen (bewust ademen en pranayama oefeningen) en meditatie of ontspanningsoefeningen.

We passen de oefeningen aan wanneer nodig door de houding te vertragen en te vereenvoudigen, zodat iedereen mee kan doen. Stoelyoga is geschikt voor mensen die niet lang kunnen staan, een chronische aandoening hebben, herstellende zijn van ziekte. Deze les biedt ruimte om te ontdekken waar uw mogelijkheden zitten en kijken we verder dan de beperkingen. Hierbij gaan we uit van de mogelijkheden die het lichaam biedt en je leert met behulp van de aanwijzingen om je fysieke en mentale grenzen te (h)erkennen en verkennen!

Voor wie?
Voor mensen die beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, om welke rede dan ook, is het mogelijk om de yogahoudingen beter zittend in een (rol)stoel te beoefenen. Tijdens de lessen worden zowel zittende als staande oefeningen achter de stoel aangeboden. Natuurlijk kun je ervoor kiezen tijdens deze oefeningen te blijven zitten, dat is geheel vrijblijvend. Dayita past de les aan afhankelijk van de situatie en leeftijd. Het is mogelijk om individuele aanpassingen te realiseren, ook in groepsverband. Informeer naar een proefles om zelf  te ontdekken wat stoelyoga is.

Voordelen van stoelyoga:
– We onderzoeken hoe je de bewegingsruimte kunt vergroten.
– Meer aandacht voor spierkracht, gewrichten, rug en bekkenbodem. – Zinvol bij klachten die betrekking hebben op o.a: benauwdheid, vermoeidheid, spijsverteringsstoornissen of spanning.

Heeft u specifieke doelstellingen?  Dan is het mogelijk om een privéles te aan te vragen. Tijdens een privé sessie stemmen we af op uw persoonlijk wensen om de bewegingsvrijheid te behouden of te verbeteren.

De groepslessen en privé lessen worden aangeboden onze locatie, of bij wijkcentra, zorginstellingen of bij u thuis. Wanneer u graag een proefles of workshop zou willen organiseren bij u in de buurt informeer dan door contact met ons op te nemen.

Hot Yoga 38°
Uniek in Zwolle, Hot Yoga. In deze 60 minuten durende hatha yoga-les verwarmen we de zaal tot 38 graden. Zo bootsen we eigenlijk de condities na van India waar met deze temperatuur en vochtigheid yoga wordt beoefend. De toevoeging van deze extra warmte heeft allerlei fysieke voordelen. Je zult merken dat je spieren soepeler worden, je afvalstoffen sneller worden afgevoerd en dat je in staat bent juist door de enorme inspanning tot ontspanning te komen. Zeker voor mensen met reuma en schildklieraandoeningen is deze les zeer aan te bevelen. Maar ook voor de recreatieve en topsporter is het een uitdagende training.

Algemene lesinformatie:
-Lotuszen Hot Yoga is anders dan de Bikram Yoga of andere Hot Yoga aangeboden in de regio.
Het is een verantwoorde en veilige hatha yoga les met pit.
Zelfs voor beginners en/of mensen met lichte blessures is de les aan te bevelen.
-De les duurt 60 minuten.
Graag 15 minuten eerder aanwezig zijn om te wennen aan de warmte in de zaal.
-Hot Yoga is geschikt voor beginners en gevorderde Yogi’s en fitnessmensen.
We differentieren tijdens de les.
-Trek makkelijk zittende kleding aan, korte broek en T-shirt/topje is aan te bevelen. Dry fit kleding, korte hardloopkleding, verder blote voeten. Kijk bij www.run2dayzwolle.nl en/of www.yogastuff.nl voor kleding.
-Neem 2 grote handdoeken mee.
-Er zijn geen douches, dus trek warme trainings/joggingskleding mee voor erover heen na de les.

-Neem geen waardevolle spullen mee naar de Hot Yoga.
-Drink voldoende water voorafgaand aan de les. Tijdens de les niet teveel drinken. En ook niet teveel vlak voor de les, met een volle blaas is het niet prettig yoga volgen.
-Eet niet teveel voorafgaand aan de les. Bij voorkeur 2 uur voor de les niet meer, of een kleine hap.
-Na de Hot Yoga kun je je verschillend voelen; of heel energiek, of heel vermoeid, of gewoon fit. Dit verschilt per keer. Je lichaam moet wennen aan de warmte en aan de bewegingen. Er ontstaat een nieuwe balans. Het is zoals het is. Heb vertrouwen.
-Drink na de les kruidenthee of bronwater. Dit voorkomt hoofdpijn de volgende dag.
-Hot Yoga heeft zowel fysiek effect (spierkracht, conditie, flexibiliteit), als mentaal. Het vergroot je zelfvertrouwen, je concentratie en je geduld en het werkt heel goed op je humeur. Je kunt er vaak ook beter door slapen.
-Hot Yoga is geschikt voor bijna iedereen. Allen voor mensen die vaak duizelig zijn is het niet aan te raden.
-Ook voor vrouwen aan het begin van de menstruatie is Hot Yoga niet prettig. Je bepaalt zelf of je meedoet.
-Hot Yoga vermindert onze dagelijkse stress en spanning. Iedereen draagt spanning met zich mee, Hot Yoga leert je hiermee om te gaan in het dagelijkse leven. Jij bent immers zelf verantwoordelijk.

Hot Pilates 35°
‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten. Bij Hot Pilates is er extra aandacht voor lenigheid, flexibiliteit, balans en souplesse. Door de warmte train je ook je conditie. Een heerlijk inspannende ontspannende Pilates les in de warmte van 35 graden.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Flow Pilates is een klassieke pilatesles, waarbij de oefeningen in een reeks, in een flow worden aangeboden. Uiteraard in diverse opties, zodat je altijd een keuze hebt in intensiteit. Nadruk ligt ook hier op de mindfulness, bewegen in het moment en bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coördinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Hot Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

Mindful Pilates
‘Na 10 sessies Pilates voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil, na 30 sessies zul je een heel nieuw leven hebben.’ – J. Pilates
Pilates is een groepsles, waarin specifieke oefeningen erop zijn gericht de Core Strength, de flexibiliteit en het lichaamsbewustzijn te versterken en vergroten.

De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van de buikspieren, (lage) rugspieren en het bekkengebied. Dit wordt ook wel je Powerhouse genoemd. (In Yoga heet dit Hara, Chi of Ki).

Het doel van Pilates is het bewust worden van de werking van je eigen lichaam en te trainen binnen je eigen mogelijkheden.
Pilates is een fysieke en mentale bewegingsmethode met een gestructureerde opbouw en het karakter van een work-out.
Deze methode is in de jaren ’20 ontwikkeld door Joseph Pilates, en bestaat uit oefeningen die worden uitgevoerd op een mat in ons geval.
Pilates wordt beoefend voor zowel het bevorderen van de algehele conditie als voor blessurepreventie en rehabilitatie.
 Trainen vanuit deze basis versterkt de verbinding tussen lichaam, ziel en geest. Is een pure LotusZENles aldus.

Pilates-beoefening resulteert in een goede houding, grotere bewegingsvrijheid, fitheid en balans. Onze Pilates = -> Mindful Pilates geworden, nog meer nadruk op bewegen vanuit ontspanning en stabiliteit. Kom je gauw het verschil ervaren met de ‘gewone’ Pilates?

Voordelen en effecten
– spierversteviging en spiervorming
– voorkomt lichamelijke kwaaltjes
– verbetert de lichaamshouding en het lichaamsbewustzijn
– geeft een betere bloedcirculatie en stofwisseling
– strakker lijf
– betere coordinatie en flexibiliteit
– meer plezier en vanuit eigen kracht in het leven te staan
– vitaler, energieker en vrolijker gevoel
– betere balans, zowel fysiek als mentaal
– actieve manier van ontspannen, ontstressen

Voor wie
Iedereen kan meedoen met Pilates, ook als je kampt met blessures of lichamelijke en geestelijke klachten. De les is goed te volgen, ook als beginner. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meedoen, onder begeleiding van een ouder.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker een handdoek en water of sportdrank mee, je zult het absoluut nodig hebben!

BBB Pilates
Een afwisselende groepsles bestaat uit een combinatie van ol' skool BBB & klassieke pilates, eindigende met een heerlijke ontspanning of meditatie. 

Pilates
Pilates is een trainingsvorm waarbij oefeningen worden uitgevoerd die zich richten op een sterk ‘krachtcentrum’ of ‘powerhouse’. Het uitvoeren van bepaalde oefenvormen voor de rug, buik en de bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat je romp sterker wordt. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je bij andere activiteiten meer kracht, balans en stabiliteit. De oefeningen beschermen je rug, maken je buikspieren sterker en zorgen in het dagelijks leven voor een betere houding.

Andere voordelen van het volgen van Pilates zijn meer flexibiliteit, een slank en fit lichaam, lenigheid, betere coördinatie en een betere lichaamsbewustzijn.
Ook een correcte ademhaling en ontspanningsoefeningen vormen bij Pilates een belangrijk deel van de les.

Buik, Billen en Benen (BBB)
Naast Pilates oefeningen staan tijdens de les ook BBB oefeningen centraal. BBB staat voor: buik, billen en benen. BBB Richt zich vooral op de ‘probleemgebieden’ bij vrouwen.
Deze les is eenvoudig en kent een lagere intensiteit. Hierdoor ook zeer geschikt voor beginners en mensen die hun training wensen af te stemmen op een maximale vetverbranding. Bij regelmatig oefenen zie je na een tijdje het resultaat al in de spiegel. Je merkt snel hoe deze spieren zich versterken en hoe ‘moeilijke’ oefeningen steeds gemakkelijker worden.

Voor wie?
De BBB Pilates is voor iedereen die bewuster met zijn/haar lichaam om wil gaan en ook goed uit te voeren voor mensen met knie- of rugklachten. Er wordt nauwelijks gesprongen en je kunt de oefeningen op je eigen niveau doen. Ook voor mensen met diabetes, osteoporosis, scoliosis, zwaarlijvigheid en chronische rugklachten is BBB Pilates een goede manier om aan je lichaam te werken.

BBB Pilates Intenz
Een afwisselende groepsles bestaat uit een combinatie van ol' skool BBB & klassieke pilates, waarbij gebruik gemaakt wordt van gewichtjes (eigen keuze, is niet verplicht), eindigende met een heerlijke ontspanning of meditatie. Spierkracht uithoudingsvermogen, lenigheid, souplesse, lichaamsbewustzijn, een totale training voor lichaam en geest. Er is een Hot variant: Hot Pilates Intenz, waar de lesinhoud hetzelfde is, maar de les is in een ruimte van 38C - 40C. Heerlijk warm, nog meer intenszzzzz.

Pilates
Pilates is een trainingsvorm waarbij oefeningen worden uitgevoerd die zich richten op een sterk ‘krachtcentrum’ of ‘powerhouse’. Het uitvoeren van bepaalde oefenvormen voor de rug, buik en de bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat je romp sterker wordt. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je bij andere activiteiten meer kracht, balans en stabiliteit. De oefeningen beschermen je rug, maken je buikspieren sterker en zorgen in het dagelijks leven voor een betere houding.

Andere voordelen van het volgen van Pilates zijn meer flexibiliteit, een slank en fit lichaam, lenigheid, betere coördinatie en een betere lichaamsbewustzijn.
Ook een correcte ademhaling en ontspanningsoefeningen vormen bij Pilates een belangrijk deel van de les.

Buik, Billen en Benen (BBB) + Intenz
Naast Pilates oefeningen staan tijdens de les ook BBB oefeningen centraal. BBB staat voor: buik, billen en benen. BBB Richt zich vooral op de ‘probleemgebieden’ zowel bij vrouwen als mannen.
Deze les is eenvoudig en kent een lagere intensiteit. Hierdoor ook zeer geschikt voor beginners en mensen die hun training wensen af te stemmen op een maximale vetverbranding. Bij regelmatig oefenen zie je na een tijdje het resultaat al in de spiegel. Je merkt snel hoe deze spieren zich versterken en hoe ‘moeilijke’ oefeningen steeds gemakkelijker worden.
Intenz slaat op het gebruik van gewichtjes en is qua intensiteit net iets zwaarder dan de ‘gewone’ BBB Pilates. Meer herhalingen en zwaardere gewichtjes. Ieder traint op zijn/haar eigen niveau. De docent is ervaren in het differentiëren van de oefeningen.

Voor wie?
De BBB Pilates Intenz is voor iedereen die bewuster met zijn/haar lichaam om wil gaan en ook goed uit te voeren voor mensen met knie- of rugklachten. Er wordt nauwelijks gesprongen en je kunt de oefeningen op je eigen niveau doen. Ook voor mensen met diabetes, osteoporosis, scoliosis, zwaarlijvigheid en chronische rugklachten is BBB Pilates een goede manier om aan je lichaam te werken.

Voor wie
Zeer geschikt voor de beginnende en semi-gevorderde beoefenaar. Is geschikt voor fitness mensen die willen leren vanuit ontspanning en stabiliteit het lichaam en geest te trainen.

Wat moet je meenemen
Je kunt makkelijk zittende kleding aantrekken. Alles waar je je comfortabel in voelt. De les is op blote voeten of sokken. Neem ook zeker water en een deken mee (bij ontspanningsoefeningen), evt. je meditatiebankje of meditatiekussen

Basis Yoga - i.o.
Deze les wordt verzorgd door mensen uit interne en externe yoga opleidingen. Voor de docenten (in spé) om ervaring op te doen, voor klanten om extra yoga te volgen. Deze les is gratis te volgen voor leden, voor niet leden is deze les 

op donatie basis ͚dana͛. Na de les is het mogelijk dat je gevraagd wordt om feedback te geven op de les.

Basis Yoga
Yoga is de weg naar rust, ontspanning, bewustwording en inzicht. Deze levenswijze en leer bestaat in vele stijlen in Nederland. 

Basis Yoga geeft je de kans om kennis te maken met verschillende yogastijlen als oa Hatha Yoga, Dru Yoga en Aplomb Yoga.  

Voor De docenten in opleiding een uitgelezen kans het geleerde in praktijk te brengen en voor jou, als klant, de gelegenheid om kennis te maken met laagdrempelige yoga. 

Belangrijk hierin zijn:
-Het leren herkennen en repectvol omgaan met eigen grenzen, doe vooral rustig aan!
-Het gaat meer om het ontwikkelen van  lichaams- en bewegingsgevoel ipv het beheersen van allerlei ‘standjes’;
-Het leren van het koppelen van adem en bewegen, de flow;
-Het ontwikkelen van observerende aandacht;

Met Pilates werk je aan spierkracht, balans en flexibiliteit, het grote voordeel is dat het risico op blessures vermindert. Bij veel Pilateshoudingen zijn de kleine stabiliserende spieren in de voeten en enkels actief. Dezelfde spieren die ervoor zorgen dat je tijdens het lopen in balans blijft, ook op een onvaste ondergrond zonder je enkels te verzwikken.

Pilates verbetert je houding tijdens het hardlopen. Bij Pilates is er veel aandacht voor je houding, er wordt verondersteld dat de kracht komt uit je Powerhouse, je Core, het krachtcentrum ter hoogte van je buik. Het aanspannen van de buikspieren is vereiste voor het uitvoeren van veel Pilateshoudingen. Pilates is daarom uitermate geschikt voor het werken aan een goede core stability. De kennis en vaardigheden die je bij Pilates opdoet kun je gebruiken tijdens het hardlopen. Kijk maar naar een topatlete als Daphne Schippers hoe haar Core stability/buikspieren zijn

De ademhaling is een essentieel onderdeel van Pilates. De speciale ademtechnieken zorgen ervoor dat je je hersenen en spieren voldoende zuurstof krijgen. Door de Pilatestechnieken wordt je je bewust van de ademhaling, kun je dit tijdens het hardlopen toepassen.

De looptraining zal vooral bestaan uit intervallen en korte duurloopjes, waardoor de trainingen voor alle niveau's geschikt zijn. Mensen die nog helemaal geen loopervaring hebben kunnen beter eerst met de trainer overleggen.

Ons lesrooster klik en reserveer!

Powered by Lotuszen

Veel gestelde vragen:

Probeer eens onze massages

Geniet nu van een heerlijke massage behandeling.
Er zijn vele soorten massages.
Vraag een behandeling aan en binnen 24 uur nemen wij contact op.
Nu een afspraak maken?

Yogamat nodig?

What's app of mail ons en wij geven je advies welke yogamat je het beste kunt aanschaffen.
Ook kun je ze kopen aan de balie bij Lotuszen.

Graag meer verdiepen in Yoga?

Het is nu mogelijk om yoga cursussen te volgen bij Lotuszen.
Bekijk ons cursusaanbod!

Vraag een adviesgesprek aan!

Over ons

Lotuszen onthaastingsstudio is in de zomer van 2012 gestart in het Cultuurhuis in Zwolle-Stadshagen. Onthaasten is een noodzakelijke beweging in deze drukke en gehaaste maatschappij. De dagelijkse balans tussen inspanning en ontspanning is vaak ver te zoeken. Wij hebben beide tijden gekend van veel stress, spanning en ziekte. Onze zoektocht naar ontspanning, beweging en gezondheid werd ons hogere gezamenlijke doel. Onze missie en visie is hierop gebaseerd.
Lees meer>>>

Waarom Lotuszen

* Flexibel lessysteem, elke week andere les?    Dat kan!
* 6 dagen per week open, ochtend en avond
* Veel keuze uit diverse Yogastromingen
* Lessen voor elk niveau, voor vrouwen én   mannen
* Beetje zweverig, maar down to earth
* Ontspannen sfeer & zeer gezellig
* Veel persoonlijke aandacht voor jou
* Gratis parkeren, bushalte vlakbij
* Centrale ligging in Zwolle e.o.
* Beoordeeld met gem. cijfer 8.5
* Reserveer je lessen tot 2 wkn. voor tijd
* Geen overvolle zaal hierdoor, genoeg    'ruimte'
* Erg geschikt voor hooggevoelige mensen
* HBO opgeleide en met passie gedreven docenten, VYN erkend
* Professionele therapeuten en masseurs
* Ruim 30 jaar ervaring en nog meer levenservaring;-)
* Airco en verwarming aanwezig
* Geen zomervakantie stop

Stel een vraag

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.

Aangesloten bij:

kvk-nr.: 60900393
btw-nr.: NL854110707B01

Chat via What's app